Home Nederland Kerkbezoekers in Urk en Krimpen a/d IJssel belagen journalisten, een aanhouding

Kerkbezoekers in Urk en Krimpen a/d IJssel belagen journalisten, een aanhouding

98
0
kerkbezoekers-in-urk-en-krimpen-a/d-ijssel-belagen-journalisten,-een-aanhouding

Bij de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel is een kerkganger aangehouden, nadat hij een journalist had aangevallen. De journalist werd geduwd en getrapt en is naar eigen zeggen “geschokt” door “deze laffe daad van geweld”.

Na het trappen ontstaat een worsteling als een beveiliger van de pers ingrijpt:

Verslaggever wordt in buik getrapt door kerkganger Krimpen aan den IJssel

Ondanks de dringende oproep van de gemeente Krimpen aan den IJssel om kerkdiensten vanwege corona digitaal te houden, zijn er toch zo’n 600 tot 700 mensen naar de Mieraskerk gekomen. Mensen droegen geen mondkapjes, maar hielden naar eigen zeggen anderhalve meter afstand tijdens de dienst.

“De kerkgangers geloven dat God hen beschermt”, zegt verslaggever Jeroen de Jager. “Sinds oktober ontvangt deze kerk al zo’n 200 tot 300 gelovigen per dienst en in die maanden zijn er nauwelijks besmettingen geweest, zeggen zij.”

In de Mieraskerk is plaats voor 1500 bezoekers. Gisteren stuurde burgemeester Martijn Vroom een brief aan kerkgenootschappen, nadat de Mieraskerk, in navolging van de Sionkerk in Urk, had aangekondigd vandaag het kerkgebouw open te stellen voor alle leden. Ook werd er in de brief op gewezen dat het aantal besmettingen in de gemeente enorm toeneemt.

Sionkerk Urk

In Urk, waar de Sionkerk vandaag weer volledig openging voor de gelovigen, was de situatie ook grimmig. Meerdere journalisten zijn gefilmd, gefotografeerd en verbaal bedreigd: “We nemen jullie straks te grazen.”

Ook reed een automobilist in op een verslaggever van PowNed die in een parkeervak stond:

Onrustig bij kerk Urk: auto rijdt in op verslaggever

Omroepbaas Dominique Weesie zegt dat PowNed aangifte gaat doen van het incident. Weesie zegt dat er bij geweld tegen journalisten “keihard moet worden ingegrepen”, iets wat de politie volgens hem niet zou hebben gedaan. “Zonder bescherming van de politie is het bijna onmogelijk nog verslag te doen van corona-gerelateerde evenementen.”

Martijn Vroom, burgemeester van Krimpen aan den IJssel, keurt het geweld tegen de journalisten ten strengste af. “Wat vanochtend is gebeurd kan echt niet”, zegt Vroom. “Net als dat kerkgangers volgens de grondwet de vrijheid hebben om naar de kerk te gaan, moeten journalisten ook vrij zijn om hun werk te doen.”

Ook korpschef van de politie Henk van Essen heeft geen goed woord over voor de gebeurtenissen. “Dit is onacceptabel”, zei hij in Buitenhof. “Journalisten moeten gewoon hun werk kunnen doen.”

Ferd Grapperhaus, demissionaire minister van Justitie zegt de situatie zo snel mogelijk te willen bespreken met de koepelorganisatie voor kerken (CIO). “Persvrijheid is een groot goed in Nederland en onafhankelijke journalistiek is noodzakelijk voor een democratische rechtstaat”, zegt hij.

Rutte boos op de kerk

Volgens het kerkbestuur staat het geestelijk welzijn van de gemeente zwaar onder druk door de landelijke coronamaatregelen. Daarom mag iedereen zonder gezondheidsklachten naar de dienst komen. Er is in de kerk plek voor 500 man.

Demissionair premier Rutte zei vrijdag dat hij boos is op de kerk. “Het is heel egoïstisch om met 500 man in een kerk te gaan zitten. Volgens mij is het heel christelijk om de verantwoordelijkheid die je voelt voor je medemens zwaar te laten wegen.” Hij zei niet te willen ingrijpen vanwege de vrijheid van godsdienst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here