Home Suriname APHT-programma Polytechnic College levert kader af

APHT-programma Polytechnic College levert kader af

20
0
apht-programma-polytechnic-college-levert-kader-af

foto


José Tammenga is de eerste afgestudeerde van het programma Animal Production & Health Technology (APHT) van het Polytechnic College Suriname. Tammenga heeft met haar afstudeerpresentatie de titel van Bachelor of Applied Technology verkregen. Uit haar haalbaarheidsstudie naar de productie van melk van de karbouw, Bubalus bubalis in Suriname, blijkt dat dit dier in Suriname de potentie heeft om voldoende melk te produceren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de afzet van de geproduceerde karbouwmelk gegarandeerd is bij ten minste een van de grote verwerkingsbedrijven. Er moet wel voorlichting verschaft worden aan de gemeenschap zodat deze kennis opdoet over de karbouw en haar potenties in Suriname welke een bijdrage zal kunnen leveren aan de ontwikkeling van deze sub sector, zegt Tammanga. Volgens haar kan dat gemakkelijk door gebruik te maken van social media.

Tammenga adviseert jongeren om gericht hun studie te kiezen, als zij carrière willen maken. Wat betreft carrière in de veeteeltsector in Suriname, beveelt zij de studie Animal Procution & Health Technology warm aan. “De studiedruk is in het begin vrij hoog, maar naarmate je de afrondende fase nadert, is het minder. De leukste momenten zijn de praktijkcolleges.”

De studie APHT is in 2017 opgezet nadat bleek dat er een behoefte is aan deskundigen op hbo-niveau voor de veeteeltsector in Suriname. Het ministerie van LVV benaderde het instituut voor dit programma en samen met de deskundigen van het ministerie is het curriculum ontwikkeld.

Animal Production & Health Technology (APHT) is een wetenschap binnen de landbouwsector die zich richt op de verschillende aspecten met betrekking tot dierlijke productie en diergezondheid. Het doel van dit programma is om de student op te leiden in de nieuwste landbouwtechnieken, in het kader van veeteelt, gezondheid en management. Het ministerie heeft 13 medewerkers ingeschreven om het tekort binnen het ministerie op te heffen, zo meldt de Communications en Marketing van het college.