Home Suriname Toestemming nodig voor winti prey in Para

Toestemming nodig voor winti prey in Para

88
0
toestemming-nodig-voor-winti-prey-in-para

foto


Om een winti prey te houden bij winti kampu’s in Para moet er voortaan toestemming worden gevraagd. Dit heeft het district Management Team besloten. Para heeft ongeveer 30 actieve kampu’s/kondre’s, met een openbaar karakter. Deze kampu’s/kondre’s  worden verhuurd aan belijders van de winti religie voor spirituele rituelen.

De winti religieuze bijeenkomsten trekken veel publieke belangstelling en leveren daarbij veel afval op, dat door het commissariaat moet worden afgevoerd. Er worden vuurwapens in de lucht afgevuurd bij bepaalde rituelen. De Covid-19 voorzorgmaatregelen worden ook niet volledig in acht genomen. Het District Management Team erkent de winti religie, maar wil veiligheidsregels doorvoeren in voornamelijk de kampu’s/kondre’s, meldt het Burger Informatie Centrum.

Om de openbare orde en veiligheid te handhaven heeft de districtscommissaris voorwaarden gesteld die nageleefd moeten worden. Er zijn ook maatregelen opgenomen die afgekondigd zijn door de regering, die verband hebben met  de Wet burgerlijke Uitzonderingstoestand Covid–19.

De toestemming wordt door de organisator van de winti prey aangevraagd, die dan ook verantwoordelijk gesteld wordt voor het toezien op de naleving van de voorwaarden. De kosten voor indiening zijn zegelkosten/legesrecht, administratieve kosten en een bijdrage voor vuilverwerking. De plantages en dorpen zijn niet toestemmingsverplichtig bij het uitvoeren van familie culturele rituelen of winti preys.