Home Suriname Waarom zoveel verkeersongelukken?

Waarom zoveel verkeersongelukken?

29
0
waarom-zoveel-verkeersongelukken?

foto


Waarom vinden er de laatste jaren zoveel verkeersongelukken op de Surinaamse wegen plaats?

Het zal niet te ontkennen zijn dat de verruwing in het verkeer de afgelopen jaren is toegenomen zoals het verval van sommige normen en waarden in de samenleving. Het lijkt een structureel probleem te zijn geworden. Er zal dus ook langdurige oplossingen hiervoor moeten worden bedacht.

De politie gaat dat niet alleen kunnen bolwerken door repressief op te treden, omdat het naar mijn bescheiden en subjectieve mening, een mentaliteitskwestie is. Vroeger kregen kinderen verkeerslessen op de basisscholen en mochten zij als verkeersbrigadier optreden. En sommigen zullen zich nog wellicht herinneren dat Henk Peneux op de televisie kwam om verkeerssituaties te bespreken. Ik heb dat vroeger zelf mee mogen maken hoe hij met zoveel passie en liefde over het verkeer en het gedrag in het verkeer sprak. Er zal toch iemand in Suriname te vinden  zijn die zoiets wel moet kunnen, denk ik. Kortom men moet gewoon terug naar de basis.

Er gaan geruchten in Suriname dat je een rijbewijs kan verkrijgen zonder je al te veel in te spannen. Dit zouden de autoriteiten grondig moeten onderzoeken, aangezien iemand die nauwelijks rijlessen heeft gehad of geen rijervaring heeft een gevaar op weg is, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Als het goed  is, zouden rijscholen een  administratie moeten aan leggen en dat zou te controleren moeten zijn hoeveel lessen iemand heeft genoten, mochten er onregelmatigheden begaan zijn door iemand of door een rijschool. Of men zou dat kunnen traceren bij de afdeling die zich bezig met de uitgifte van rijbewijzen.

Als er zoiets als WOB (Wet openbaarheid bestuur) bestaat in Suriname zou een onderzoeksjournalist (in principe iedere burger) zaken kunnen opvragen bij een departement van de overheid en een ander zelf kunnen onderzoeken en de autoriteiten een handje kunnen helpen.

Als ik in Suriname op vakantie ben en zelf een voertuig moet besturen, moet ik op mijn tellen passen anders wordt je zo van de rijbaan weg gereden. Dat heb ik helaas zelf moeten ervaren. Hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen, voordat men actie gaat ondernemen?

De huidige autoriteiten moeten nu doorpakken en het heeft geen zin steeds naar het verleden te refereren.

Anand Gajadhar