Home Nederland Uitgelekt plan: Brussel wil moderne aardgascentrales milieuvriendelijk label geven

Uitgelekt plan: Brussel wil moderne aardgascentrales milieuvriendelijk label geven

24
0
uitgelekt-plan:-brussel-wil-moderne-aardgascentrales-milieuvriendelijk-label-geven

De Europese Commissie overweegt hypermoderne aardgascentrales te kwalificeren als groene ondernemingen om de financiering van nieuwe centrales aantrekkelijker te maken. Het uitgelekte voorstel wekt verbazing bij wetenschappers en milieuorganisaties.

Ruim 200 ondertekenaars van een brandbrief aan Brussel vinden het plan om aardgas als milieuvriendelijk te bestempelen een verkeerd signaal. Onder andere Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds, ASN Bank en Triodos Bank schrijven dat er geen tijd is voor verkeerde oplossingen. “Dit ongewenste voorstel gaat lijnrecht in tegen de groene Europese ambities”, staat in de brief.

Alleen efficiënte centrales

“Hoewel het plan is om alleen de meest efficiënte gascentrales een groen label te geven, zeggen zij dat het echt niet kan om een fossiele brandstof groen te noemen”, zegt EU-correspondent Sander van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal.

De Europese Commissie wil het landen makkelijker maken om de afgesproken klimaatdoelstellingen te halen. “Duitsland en Polen willen vervuilende kolencentrales vervangen door nieuwe gascentrales”, zegt Sander van Hoorn. “In dat geval kan dit voorstel een uitkomst bieden, maar andere landen zullen minder enthousiast zijn. Ook blijft het een moeilijk verhaal om te verkopen voor de Europese Commissie. De discussie in Brussel moet nog gevoerd worden.”

Op 21 april hoopt de Europese Commissie het definitieve voorstel openbaar te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here