Home Suriname Brazilië breekt opnieuw triest Covid-19-record

Brazilië breekt opnieuw triest Covid-19-record

63
0
brazilie-breekt-opnieuw-triest-covid-19-record

foto

Brazilië is de afgelopen weken het wereldwijde epicentrum van de Covid-19-pandemie geworden. (Foto: Reuters)


Het dagelijkse dodental door Covid-19 in Brazilië is dinsdag voor het eerst boven de 3.000 uitgekomen. Het zwaar getroffen land worstelt om een ​​golf van besmettingen in bedwang te houden die veel ziekenhuizen aan de rand van een breekpunt heeft gebracht.

Het ministerie van Volksgezondheid registreerde in de afgelopen 24 uur een recordaantal van 3.251 doden, waarmee het totale dodental in Brazilië op bijna 299.000 komt – het tweede hoogste cijfer na de Verenigde Staten.

De laatste sombere mijlpaal kwam op dezelfde dag dat president Jair Bolsonaro zijn vierde minister van Volksgezondheid van de pandemie installeerde. Bolsonaro staat onder druk om het roer om te gooien nadat hij het virus had gebagatelliseerd en deskundig advies over de beheersing ervan had afgewezen.

Cardioloog Marcelo Queiroga (55) neemt de post over van Eduardo Pazuello, een legergeneraal zonder medische ervaring wiens omgang met Covid-19 alom werd bekritiseerd.

Pazuello wordt met name geconfronteerd met een onderzoek omdat hij er niet in is geslaagd de zuurstoftoevoer naar de noordelijke stad Manaus te garanderen. In januari waren er gruwelijke scènes in Manaus van Covid-19-patiënten die doodstikten toen ziekenhuizen geen zuurstof meer hadden.

De eerste twee ministers van Volksgezondheid van Bolsonaro, de doktoren Luiz Henrique Mandetta en Nelson Teich, kregen allebei ruzie met de president over zijn verzet tegen deskundig advies over het beheersen van het virus.‘Binnenkort normaal leven’?


Bolsonaro zei dinsdag laat dat Brazilië “zeer binnenkort het normale leven” zou hervatten dankzij de vaccinatiecampagne die hij in het begin had bekritiseerd. “Ik wil de Braziliaanse bevolking geruststellen en hen laten weten dat de vaccins gegarandeerd zijn. Tegen het einde van het jaar zullen we meer dan 500 miljoen doses vaccin hebben om de hele bevolking te vaccineren,” zei Bolsonaro.

Momenteel hebben ongeveer 11,1 miljoen Brazilianen, of 5,2 procent van de bevolking, minstens één dosis vaccin en 3,5 miljoen beide doses gekregen, volgens een AFP-telling op basis van officiële cijfers.

Bolsonaro, die in 2022 herkiesbaar is, heeft ook een ommekeer gemaakt in zijn stellingen. Eerst ontkende hij de pandemie en nu uit hij zijn solidariteit “met allen die een dierbare hebben verloren”. Zijn opmerkingen werden echter beantwoord met een kakofonie van het slaan op potten in de belangrijkste steden van het land, zoals Sao Paulo, Rio de Janeiro en Brasilia – een traditioneel teken van protest in Latijns-Amerika.Ziekenhuizen overweldigd


Het gemiddelde dagelijkse dodental van Covid-19 in Brazilië is sinds het begin van het jaar meer dan verdrievoudigd tot 2.364, momenteel het hoogste wereldwijd. Experts zeggen dat de explosie wordt aangewakkerd door een lokale variant van het virus waarvan wordt aangenomen dat het besmettelijker is.

In een nieuwe waarschuwing zei het parket van de openbare aanklager dinsdag dat het ministerie van Volksgezondheid het had verteld dat de medische zuurstofvoorraden in zes van de 27 Braziliaanse deelstaten op een “zorgwekkend” niveau waren.

Eén van de belangrijkste zuurstofleveranciers van Brazilië, het bedrijf White Martins, zei dat het hard werkte om de “exponentiële toename” van de vraag tot 300 procent in sommige regio’s bij te houden, aldus officieren van justitie in een verklaring.

Ziekenhuizen in het hele land hebben bijna geen IC-bedden meer. (Getty Images)

Sao Paulo, de dichtstbevolkte deelstaat en het industriële centrum van Brazilië, zei maandag dat het in samenwerking met brouwerij Ambev binnen 10 dagen een nood zuurstoffabriek zou opzetten om overbelaste ziekenhuizen te bevoorraden. De deelstaat, met 46 miljoen inwoners, is hard getroffen door de nieuwe golf van Covid-19.

Globo TV meldde vorige week dat ten minste 135 mensen waren overleden in Sao Paulo met bevestigde of vermoede gevallen van het virus terwijl ze in de rij stonden te wachten op bedden op de intensive care-afdeling (ICU).

In de hoofdstad Brasilia wachten momenteel meer dan 400 mensen in de rij voor ICU-bedden. Video’s die online circuleren, tonen lijken opgestapeld in ziekenhuisgangen in afwachting van overdracht naar de overvolle mortuaria van de hoofdstad.

De zes deelstaten waarvan de zuurstoftoevoer het kritiekst is, zijn Acre en Rondonia in het noordwesten, Mato Grosso in het centrum-westen, Amapa in het noorden en Ceara en Rio Grande do Norte in het noordoosten, aldus aanklagers.

Brazilië heeft nu 12,1 miljoen bevestigde Covid-19-infecties geregistreerd, wat ook de op één na hoogste wereldwijd is, na de Verenigde Staten.