Home Suriname Reactie op ‘Deens bedrijf wil US$ 1.2 miljard investeren’

Reactie op ‘Deens bedrijf wil US$ 1.2 miljard investeren’

87
0
reactie-op-‘deens-bedrijf-wil-us$-1.2-miljard-investeren’

foto


Op 21 maart verscheen een artikel op Starnieuws over het Deense bedrijf Hybrid Power System Group (HPSG) dat een overeenkomst heeft gesloten voor de bouw van een ‘hydrogen powerplant’ met de Surinaamse overheid.

De bedoeling is om water uit de Commewijnerivier om te zetten naar waterstof (hydrogen), industriële zuurstof en schoon water. De energie die voor dit conversieproces nodig is, zal worden geleverd door een gecombineerde zonne-energie en windturbinepark. De geproduceerde waterstof (H2) zal worden gebruikt voor de transportsector: de Denen leveren 100 bussen die op waterstof gaan rijden en leggen ook de infrastructuur leggen waar deze bussen kunnen tanken. Daarnaast is HPSG van plan om elektrische energie op te wekken en te transporten naar buurland Frans Guyana.

In de figuur beneden ziet u een afbeelding met mijn interpretatie van dit plan.Hydrogen zit in de lift als schone energiebron en is zeker een goed alternatief, mijn eerste reactie na het scannen van het artikel was: goed plan, maar na het artikel meerdere keren gelezen te hebben kwamen er veel vragen naar boven. In dit stuk beperk ik mij tot de punten beneden.Continuïteit


Groene energie (zon en wind) hebben de vervelende eigenschap dat ze niet continue beschikbaar zijn:

De zon schijnt maar van 06:00 tot 18:00 uur, de wind heeft geen last van dag of avond en waait doorgaans de hele dag maar 100% beschikbaarheid bereiken deze vormen van energie jammer genoeg nooit. Gelukkig kan je waterstof opslaan in tanks, als er geen energieproductie is kan men de waterstof gewoon gebruiken.

Wil je nu ook nog eens energie gaan exporteren dan heb je wel een probleem, want dan moet je voor de continuïteit productiemiddel op basis van fossiele brandstoffen bijv. diesels inzetten. Hoe de continuïteit van de energievoorziening zal worden gegarandeerd, haal ik niet uit het artikel.Afstand/spanningsniveau


Het artikel vermeldt verder ook dat “wanneer het zover is zal HPSG een 50 km transmissielijn aanleggen om stroom te exporteren naar Frans-Guyana”. In de figuur is dit aangegeven met M1.Heeft de auteur hier een vergissing gemaakt? De afstand Commewijne-Albina is circa 110 kilometer, dus met 50 km transmissie lijn haal je Moengo nog net niet! Had hier misschien een “50 kV transmissie lijn” moeten staan? Dat is onwaarschijnlijk want dit spanningsniveau wordt in Suriname niet gebruikt!

Methode M1 of M2

Ik vraag mij trouwens af als het niet ‘goedkoper’ en efficiënter is direct vanuit het gecombineerde zonne/windpark energie te leveren aan ons buurland (M2 in de figuur). Het artikel zegt helaas niets over welke methode M1 of M2 zal worden gebruikt voor de energie-export.

‘Online presence’ van HPSG

De auteur schrijft verder “Over het bedrijf is er weinig informatie te vinden op Internet.” Dat klopt: een search op “Hybrid Power System Group (HPSG)” levert weinig zinvolle hits op. Na wat zoeken vond ik op een site van de Ghana Energy Commission, deze vermelding:

Name: HPSG Ghana Limited

Plant Capacity: 100MW

Plant Type: Hybrid System (Solar and Wind)   

License Number: EC/GWSL/12-17-108 (Siting Permit)   

License Issue Date: 18/10/2018     

License Expiry Date: 17/10/2019

Deze omschrijving van een project in Ghana lijkt veel op het project in Suriname. Hoe gaat het met dit project en wat zijn de ervaringen? Kortom veel meer vragen dan antwoorden.

Ronald Lieuw