Home Nederland VVD-leider Rutte wil bij verkenning ‘serieus kijken’ naar coalitie met JA21

VVD-leider Rutte wil bij verkenning ‘serieus kijken’ naar coalitie met JA21

25
0
vvd-leider-rutte-wil-bij-verkenning-‘serieus-kijken’-naar-coalitie-met-ja21

“D66 is een logische deelnemer vanwege hun overwinning, CDA willen we er ook graag bij en daarna wordt het even zoeken.” Dat zei VVD-partijleider Rutte na zijn gesprek met verkenners Jorritsma en Ollongren in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof.

De twee verkenners voeren vandaag en morgen hun eerste gesprekken met de leiders van de partijen die in de nieuwe Tweede Kamer komen. De verkenners moeten in kaart brengen welke mogelijkheden er zijn voor een nieuw kabinet.

Omdat VVD en D66 bij de verkiezingen van woensdag als grootste partijen uit de bus kwamen en allebei zetelwinst boekten, is het breed gedeelde gevoel dat die partijen het voortouw moeten nemen in de formatie.


Welke partijen vormen samen een meerderheid?

Rutte sluit niet uit een poging te wagen met nieuwkomer JA21 om aan de benodigde meerderheid te komen in de Tweede Kamer. Vooral omdat die partij een flink aantal zetels in de Eerste Kamer heeft, overgestapte oud-FVD-leden. “Dus we moeten serieus kijken naar JA21, maar goed we kennen die partij verder niet, dus we moeten onderzoeken waar ze nou precies voor staan.”

De combinatie VVD-D66-CDA-JA21 zou in de Tweede Kamer op 76 zetels uitkomen. De VVD-leider noemde ook het voortzetten van de huidige coalitie met de ChristenUnie als optie. “We hebben heel goed samengewerkt.” Deze combinatie zou uitkomen op 78 zetels.

Op een vraag over een coalitie met de linkse partijen PvdA en GroenLinks benadrukte Rutte dat hij sprak als VVD-leider. “Maar wij hebben 35 zetels, dus wij kunnen niet in ons eentje beslissen.” D66-leider Kaag heeft eerder al meermaals gezegd in te zetten op een zo progressief mogelijke coalitie.

De verkenners ontvangen de lijsttrekkers in volgorde van het aantal behaalde zetels, van groot naar klein. Als eerste was Rutte aan de beurt. Daarna komen achtereenvolgens langs: Kaag (D66), Wilders (PVV), Hoekstra (CDA), Marijnissen (SP), Ploumen (PvdA), Klaver (GroenLinks) en Baudet (Forum voor Democratie). Morgen staan nog eens negen gesprekken op het programma.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here