Home Suriname Interbancaire euro-transacties nu via SNEPS

Interbancaire euro-transacties nu via SNEPS

29
0
interbancaire-euro-transacties-nu-via-sneps

foto


Banken kunnen vanaf vandaag onderling euro-transacties uitvoeren via het geautomatiseerd Suriname Nationaal Elektronisch Betaalsysteem (SNEPS). Eerder verwerkte het betaalsysteem reeds interbancaire transacties in SRD en US-dollar. Euro-transacties werden nog semi-handmatig verwerkt.

De afgelopen vijf maanden hebben de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Bankiersvereniging een gezamenlijk traject ingezet om ook de euro-transacties via SNEPS te realiseren. De CBvS heeft in augustus 2015 SNEPS geïntroduceerd. Hiermee is voor de SRD-transacties overgestapt naar een automatisch elektronisch betaalsysteem volgens internationale betaalstandaarden en compliance conform de Caribbean Financial Action Task Force richtlijnen.

Vier jaar later, in augustus 2019, werd het ook mogelijk om interbancaire US-dollar-transacties via SNEPS uit te voeren. De CBvS deelt mee dat de invoering van de elektronische US-dollar betalingen via SNEPS heeft bijgedragen aan een significante toename in interbancaire girale US-dollar transacties. Het aantal interbancaire transacties is significant gestegen van 68.000 in het vierde kwartaal van 2015 naar bijna 500.000 transacties in het laatste kwartaal van 2020.

De CBvS zegt concrete invulling te geven aan haar doelstelling het giraal betalingsverkeer tussen het bedrijfsleven, de overheid en het publiek makkelijker, veiliger en efficiënter te maken. De CBvS en de Bankiersvereniging streven ernaar om binnenkort de verwerking van deze transacties tijdens werkdagen binnen 24 uur mogelijk te maken.