Home Nederland Hugo de Groot vluchtte 400 jaar geleden in dit metselaarsjasje

Hugo de Groot vluchtte 400 jaar geleden in dit metselaarsjasje

45
0
hugo-de-groot-vluchtte-400-jaar-geleden-in-dit-metselaarsjasje

Het is vandaag vierhonderd jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein in de Bommelerwaard. Het lot van de boekenkist waarin wegkwam is in nevelen gehuld, maar het metselaarsjasje dat hij tijdens zijn vlucht droeg is in het bezit van Museum Rotterdam.

“We weten zeker dat het door Hugo de Groot is gedragen”, zegt directeur Ingrid de Jager van Museum Rotterdam tegen de regionale omroep Rijnmond. In 1978 is het wambuis door het museum aangekocht. Tot die tijd was het jasje in handen van nazaten van De Groot. “Wij hebben het gekocht van de familie Prins. Als je de stamboom teruggaat, dan zie je dat een kleindochter van Hugo is getrouwd met een Prins.”

Hugo de Groot was in 1618 tijdens het Twaalfjarig Bestand in de Tachtigjarige Oorlog “voor eeuwig” gevangen gezet door stadhouder prins Maurits. De vermaarde rechtsgeleerde stond aan de kant van Johan van Oldebarnevelt in diens conflict met de prins.

Op 22 maart 1621 wist hij met de beroemde list weg te komen uit het kasteel. Na zijn ontsnapping verkleedde De Groot zich in Gorinchem als metselaar en vluchtte naar Antwerpen. Behalve het jasje kreeg hij van een medestander ook diens hoed, schoenen en maatstok. Op zijn handen werd kalk gegooid om het beeld compleet te maken.

Het jasje is eigenlijk een legerjasje, zegt de Jager. “Het is een vrij duur jasje, het is met zijden lint afgezet. Het is niet waarschijnlijk dat een metselaar zo’n jasje had.” Waarschijnlijk heeft het soldatenjasje een tweede leven gekregen bij een metselaar en is het daarna bij Hugo de Groot terechtgekomen.


Hugo de Groot in het wambuis, circa 1792

Rijksmuseum

Museum Rotterdam heeft het jasje onlangs laten onderzoeken door experts van de Universiteit van York. “Er is altijd gedacht dat het van geitenleer was, maar het blijkt schapenleer te zijn. Dat weten we nu pas”, zegt de museumdirecteur. Ook het zijden lint is toen ontdekt.

Het metselaarsjasje ligt in het depot van Museum Rotterdam. Het is kwetsbaar en mag niet met de handen worden aangeraakt. Het museum wil het in de toekomst aan het publiek laten zien. Achter glas.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here