Home Suriname Egyptische icoon vrouwenrechten, Nawal El Saadawi, overleden

Egyptische icoon vrouwenrechten, Nawal El Saadawi, overleden

21
0
egyptische-icoon-vrouwenrechten,-nawal-el-saadawi,-overleden

foto

Nawal El Saadawi heeft gedurende haar leven meer dan 55 boeken geschreven. (Foto: Reuters)


De wereldberoemde Egyptische auteur Nawal El Saadawi, een uitgesproken voorvechter van vrouwenrechten in de Arabische wereld, is op 89-jarige leeftijd overleden. El Saadawi stierf in een ziekenhuis in Caïro na een langdurige ziekte, zei haar dochter, Mona Helmy, zondag. De productieve schrijver was een vooraanstaande feministe die een revolutie teweegbracht in discussies over gender in zeer conservatieve samenlevingen.

El Saadawi, geboren in het dorp Kafir Tahla in 1931, kreeg in 1972 bekendheid met haar taboedoorbrekende boek Women and Sex, maar ze werd beroemd met haar veel vertaalde roman Women at Point Zero in 1975.

Met meer dan 55 boeken op haar naam werd ze kort gevangen gezet door wijlen president Anwar Sadat en ook veroordeeld door Al-Azhar, de hoogste soennitische moslimautoriteit in Egypte.

“Ik schrijf in het Arabisch. Al mijn boeken zijn in het Arabisch en daarna worden ze vertaald. Het is mijn rol om mijn volk te veranderen ”, zei El Saadawi, die haar hele leven met veel doodsbedreigingen werd geconfronteerd.

Over haar problemen met de regering had El Saadawi gezegd: “Sadat heeft mij samen met enkele andere mannen in de gevangenis gezet. Onder (oud-president Hosni) Mubarak ben ik op de grijze lijst gezet. Hoewel er geen officieel bevel is dat mij verbiedt, mag ik niet in de nationale media verschijnen – het is een ongeschreven regel. Mensen zoals ik hebben geen kans om door de mensen gehoord te worden.”

El Saadawi had een uitgesproken stijl van feminisme. Ze schreef over controversiële onderwerpen, waaronder polygamie en vrouwenbesnijdenis, wat haar in de regio evenveel critici opleverde als bewonderaars.

Ze had gezegd: “Als je kritiek hebt op je eigen cultuur, zijn er mensen in je cultuur die tegen je zijn, die zeggen: ‘Laat onze vuile was niet buiten zien.’ Ik geloof niet in deze theorie. Ik spreek één taal, zowel binnen als buiten het land. Ik moet eerlijk zijn tegen mezelf. “

In 1993 verhuisde El Saadawi naar North Carolina in de Verenigde Staten voor Duke University, waar ze drie jaar als writer-in-residence op de afdeling Aziatische en Afrikaanse talen werkte.

Ze keerde terug naar Egypte en deed in 2005 mee aan de presidentsverkiezingen, maar ze gaf haar kandidatuur op nadat ze de veiligheidstroepen ervan beschuldigde haar niet toe te staan ​​bijeenkomsten te houden.

In 2011 nam ze deel aan de massale opstand tegen corruptie die Mubarak ten val bracht.

Haar baanbrekende, kritische boeken die in tientallen talen werden gepubliceerd, waren ook gericht op westerse feministen, waaronder haar vriendin Gloria Steinem, en beleid dat werd onderschreven door staatshoofden zoals de invasie van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush in Irak en Afghanistan.

“We hebben geen feministen meer. Feminisme is voor mij vechten tegen patriarchaat en klasse en vechten tegen mannelijke overheersing en klassenoverheersing. We maken geen onderscheid tussen klassenonderdrukking en patriarchale onderdrukking,” had ze gezegd.

In 2005 ontving El Saadawi de Inana International Prize in België, een jaar nadat ze de Noord-Zuidprijs ontving van de Raad van Europa. In 2020 plaatste Time Magazine haar op hun lijst van 100 vrouwen van het jaar.

“Ik kan mijn leven omschrijven als een leven gewijd aan schrijven”, had El Saadawi gezegd. “Ondanks alle obstakels bleef ik schrijven.” Ze wordt overleefd door een dochter en een zoon.