Home Suriname Ik ben landbouwer en wil beleidsadviseur worden!

Ik ben landbouwer en wil beleidsadviseur worden!

25
0
ik-ben-landbouwer-en-wil-beleidsadviseur-worden!

foto


Als fulltime landbouwer zet ik mij dag en nacht in zonder een dag vrij af te nemen ook op de zon-, en feestdagen niet.

Het werk is heel zwaar en intens. Er wordt niet gekeken naar de weersomstandigheden. De productie moet gehaald worden. Ik heb verplichtingen naar de afnemer toe, die mijn producten exporteert. Doordat mijn landbouwproducten, die trouwens voldoen aan de internationale normen, worden geëxporteerd zet ik Suriname op de wereldkaart.

Dit doe ik al decennialang.

Het hoeft geen betoog dat ik niet alleen Suriname op de wereldkaart zet, maar inkomsten genereer voor het land, te weten vreemde valuta door de verkoop in het buitenland. Mijn producten komen door zweet, bloed en tranen tot stand. Al te vaak wordt het veldwerk van een landbouwer onderschat of niet serieus genomen. Althans dat gevoel krijg ik als landbouwer.

Nu merk ik dat bepaalde personen die naar mijn bescheiden mening geen enkele financiële meerwaarde hebben voor het land en geen cent helpen binnenbrengen, op de meest strategische posten werken als beleidsadviseurs. Zij krijgen niet alleen een maandelijks honorarium, maar hebben ook hun gezinsleden een vrije geneeskundige behandeling. Dan heb ik het meer over de laatste benoeming van een sporter tot beleidsadviseur.

Mijn vraag is: Wat heeft hij in de la van de Surinaamse economie binnengebracht?

Integendeel heeft het de belastingbetaler geld gekost om deze sporter af te vaardigen naar het buitenland, terwijl ik het tegenovergestelde doe. Op zich niets mis mee. Maar zijn brood is nu tot de dood gesmeerd, terwijl ik die een input heb in de economie van Suriname tot de dood zonder één dag vrij te hebben, moet ploeteren voor mijn brood en mijn medische kosten.

Hij en ik hebben Suriname beiden op de kaart gezet.

In Nederland is het zo dat elke potentiële sporter verplicht is zijn studie af te maken, tenminste een VMBO-diploma behalen wil hij doorstromen naar de top. Waarom moet zo’n sporter een diploma hebben? Nederland zal deze sporter als het mis gaat, niet verzorgen. Hij kan dan met zijn diploma een baan vinden. Hij moet zijn eigen boontjes doppen.

Kijk bv naar dokter J. Sadiek. Hij is ook een geweldige sporter geweest (dammen). Hij heeft als student op internationaal niveau deelgenomen aan wedstrijden, zonder dat hij zijn studie had verwaarloosd.

Als je in Suriname als sporter niet de intelligentie hebt om te studeren (dat kan toch!) dan kan je tenminste een vak leren, waarbij je na je top prestatie als sporter instaat moet zijn om te arbeiden.

Mag ik als landbouwer die én de kennis én de kunde bezit wel beleidsadviseur worden bv op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij? Niet dat ik alleen een goed voorbeeld zal zijn voor de rest van de opkomende hardwerkende landbouwers, maar ik zal de nodige opgedane kennis kunnen delen. En de a.s. landbouwers voorzien van advies. Uiteraard zal ik ook een riant salaris met alle voorzieningen die daaraan zijn gekoppeld moeten ontvangen.

Een landbouwer werkt hard. Als ik dat in uren per dag moet omzetten, is dat meer dan de tijd die elke  topsporter nodig heeft.

In Nederland (een economisch stabiel land) word je niet zomaar een beleidsadviseur. Zeker als je geen hoge opleiding hebt genoten. In Suriname (een economisch zwak land) kan dat wel!

Een benoeming op dat niveau moet gestoeld zijn op bepaalde voorwaarden en eisen. Benoemingen in Suriname moeten, waar elke cent nodig is voor de opbouw van het land, niet lukraak gebeuren!

Kijk nu eens naar de geweldige sprinter van Jamaica. Hij krijgt geen honorarium van de staat, maar verdient zijn geld door grote wedstrijden waar veel geld op het spel staat, te winnen. Hij krijgt daarnaast ook geld door het maken van reclame.

Het zou wat zijn dat nu elke (top)sporter van Suriname de schoolbanken verlaat om dan afhankelijk te zijn van de belastingbetalers. De overheid moet nu beleid maken. De jongeren die menen een talent op welk gebied dan ook te hebben, dienen hun studie eerst af te ronden (niet verwaarlozen).

In Nederland wordt daar degelijk rekening mee gehouden met de sporters die uitblinken. Zij mogen hun gemiste toetsen op een ander moment inhalen. De gemiste stof mogen ze ook inhalen.

Laten we met zijn allen hierover brainstormen én wet én regelgeving vastleggen.

Mag ik als exportlandbouwer die een meerwaarde heeft voor het land, beleidsadviseur worden!

Uw mening telt!

Let op:

Ik heb niet de bedoeling gehad wie dan ook te bespreken of te kwetsen. Maar feiten zijn onlosmakelijk.

Met vriendelijke groet,

Stichting 5 juni 1873

H.Bieré