Home Suriname Santokhi legt focus op regionale veiligheid

Santokhi legt focus op regionale veiligheid

28
0
santokhi-legt-focus-op-regionale-veiligheid

foto

President Chan Santokhi en Steven Melnik, voorzitter van de plenaire vergadering. (Foto: CDS)


“De focus van Suriname in de bilaterale betrekkingen tussen de regio en de Verenigde Staten van Amerika is om samen te werken met de VS om vrede en stabiliteit in Amerika te bevorderen. Regionale veiligheid is belangrijk om te kunnen blijven bouwen aan veilige en welvarende samenlevingen op ons halfrond.” Dit zei president Chan Santokhi woensdag bij een Zoomcall tijdens de jaarlijkse Horasis Global Meeting voor Latijns-Amerika en de Verenigde Staten van Amerika.

Santokhi bleef stilstaan bij de effecten van de Covid-19-pandemie in Latijns-Amerika en de VS. De impact is volgens hem veel groter dan de gezondheidssector en daarom is het noodzakelijk om regionale solidariteit en internationale samenwerking tussen de landen te bevorderen. Samenwerken zal de continenten op de gebieden van veiligheid en economische ontwikkeling ten goede komen. De regering van president Joe Biden geeft volgens hem signalen van meer betrokkenheid bij de Latijns-Amerikaanse regio.

Tijdens zijn speech zei Santokhi dat Suriname en de VS internationaal aanvaarde normen van interstatelijke betrekkingen en gedrag op basis van democratisch bestuur, rechtsstaat en de bescherming van mensenrechten en politieke rechten, delen. Suriname zal op het westelijk halfrond samenwerken in multilaterale organisaties, zoals de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), om democratie en rechtsstaat te bevorderen, vrede op te bouwen en welvaart te creëren.

Santokhi ging ook in op de besprekingen na de verkiezingen in mei vorig jaar en daaropvolgend het bezoek van staatssecretaris Mike Pompeo aan Suriname. Deze band zal ook met de nieuwe regering worden voortgezet. Er zal binnen een paar jaar bilateraal met de VS worden samengewerkt om handel en investeringen te versterken, in het bijzonder met de olie- en gasperspectieven. Er wordt reeds intensief samengewerkt met onder andere Southern Command, over veiligheidskwesties, illegale handel in drugs en mensen en piraterij.

In de regionale context zal de VS gevraagd worden om de kwetsbare economieën van het Caribisch gebied te steunen, vooral bij pogingen om schulden te herstructureren en schuldverlichting te bieden. Santokhi benadrukte dat de rol van Suriname in de bilaterale betrekkingen van de Latijns-Amerikaanse regio met de Verenigde Staten van Amerika, zich zal blijven concentreren op het bevorderen van vrede en stabiliteit in Amerika, regionale veiligheid en economische ontwikkelingen.

Suriname zal actief samenwerken met gerenommeerde en invloedrijke niet-gouvernementele organisaties in de VS. Het land wil een echt geopolitiek en strategisch partnerschap aangaan met de VS. Santokhi: “We moeten allebei erkennen dat er mogelijk in de achtertuin van de VS een grote strategische industrie zal ontstaan die van geopolitiek belang zal zijn. Dit is een relatie van wederzijds belang en voordeel.”