Home Suriname EU herstart vaccinatie met AstraZeneca-vaccin

EU herstart vaccinatie met AstraZeneca-vaccin

54
0
eu-herstart-vaccinatie-met-astrazeneca-vaccin

foto


De vooraanstaande staten van de Europese Unie (EU) zullen hun vaccinatiecampagne met het Oxford-AstraZeneca Covid-19-vaccin hervatten. Het besluit volgt op de conclusie van de Europese regelgever voor geneesmiddelen dat het “veilig en effectief” is.Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beoordeelde het vaccin nadat 13 EU-landen het gebruik ervan hadden opgeschort uit angst voor een verband met bloedstolsels. Het ontdekte dat de prik “niet geassocieerd” was met een hoger risico op bloedstolsels.

Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje zeiden dat ze de vaccinatie zouden hervatten.

Het is aan de individuele EU-lidstaten om te beslissen of en wanneer ze opnieuw beginnen met vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin. Zweden zei dat het een “paar dagen” nodig had om te beslissen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep donderdag landen op om het vaccin te blijven gebruiken, en zal vrijdag de resultaten van haar eigen evaluatie naar de veiligheid van het vaccin vrijgeven.

Het onderzoek van het bureau was gericht op een klein aantal gevallen van ongebruikelijke bloedaandoeningen. In het bijzonder keek het naar gevallen van cerebrale veneuze trombose – bloedstolsels in het hoofd.

Beslissingen om het gebruik van het vaccin stop te zetten, leidden tot bezorgdheid over het tempo van de vaccinatiegraad in de regio, die al werd beïnvloed door een tekort aan aanbod.

De Franse premier Jean Castex kondigde donderdag nieuwe maatregelen voor zijn land aan, waarbij hij zei dat de pandemie duidelijk versnelde en dat een “derde golf” van infecties steeds waarschijnlijker leek. Castex (55) zei dat hij de prik op vrijdagmiddag zelf zou krijgen.

Emer Cooke, uitvoerend directeur van het EMA, zei op een persconferentie: “Dit is een veilig en effectief vaccin.” Ze stelde: “De voordelen ervan bij het beschermen van mensen tegen Covid-19 met de bijbehorende risico’s op overlijden en ziekenhuisopname wegen zwaarder dan de mogelijke risico’s.” Cooke zei dat de deskundigencommissie op het gebied van medicijnveiligheid had geconstateerd dat “het vaccin geen verband heeft met een toename van het algehele risico op … bloedstolsels. “.

Maar het EMA, voegde ze eraan toe, kon niet definitief uitsluiten dat er een verband bestaat tussen het vaccin en een “klein aantal gevallen van zeldzame en ongebruikelijke maar zeer ernstige stollingsstoornissen”. Daarom heeft de commissie, zei ze, aanbevolen het bewustzijn van deze mogelijke risico’s te vergroten en ervoor te zorgen dat ze in de productinformatie worden opgenomen. Er worden aanvullende onderzoeken gestart, voegde Cooke eraan toe.

“Als ik het was, zou ik morgen worden ingeënt,” stelde Cooke. “Maar ik zou willen weten dat als er iets met me zou gebeuren na vaccinatie, wat ik eraan zou moeten doen en dat is wat we vandaag zeggen.”

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn was verheugd over de goedkeuring van het vaccin als veilig en effectief en voegde eraan toe: “Artsen moeten worden geïnformeerd over het risico op veneuze trombose bij vrouwen onder de 55 jaar, zodat zij op hun beurt patiënten kunnen informeren.”

Dertien EU-landen hebben het gebruik van het vaccin opgeschort, na meldingen van een klein aantal gevallen van bloedstolsels onder ontvangers van vaccins in de regio. Vooraanstaande EU-landen zeiden dat ze ervoor hadden gekozen om hun gebruik van het vaccin als “voorzorgsmaatregel” stop te zetten.

“Er waren een paar zeer ongebruikelijke en verontrustende gevallen die deze pauze en de analyse rechtvaardigden”, vertelde de Franse immunoloog Alain Fischer, die een overheidsadviesraad leidt, aan France Inter Radio. “Het is geen verloren tijd.”

In Duitsland wees het ministerie van Volksgezondheid ook op een klein aantal zeldzame bloedstolsels bij gevaccineerde mensen om zijn beslissing te rechtvaardigen. Het stelde een top over de verlenging van de vaccinatiecampagne uit in afwachting van de aankondiging van het EMA.

Andere landen, zoals Oostenrijk, stopten het gebruik van bepaalde partijen van het medicijn, terwijl onder meer België, Polen en Tsjechië zeiden dat ze het AstraZeneca-vaccin zouden blijven toedienen.

Beslissingen om het inenten met het AstraZeneca-vaccin stop te zetten, werden bekritiseerd door sommige politici en wetenschappers.

Een woordvoerster van de Duitse oppositie, Free Democrats, zei dat het besluit de volledige uitrol van vaccinaties in het land heeft vertraagd. Janosch Dahmen, gezondheidsdeskundige van de Duitse Groenen, betoogde ondertussen dat de autoriteiten het medicijn hadden kunnen blijven gebruiken.

Dr. Anthony Cox, die onderzoek doet naar de veiligheid van geneesmiddelen aan de Britse Universiteit van Birmingham, vertelde de BBC dat het een “cascade van slechte besluitvorming was die zich over Europa verspreidt”.