Home Suriname Strijd tegen drugs en illegale goudwinning gaat door

Strijd tegen drugs en illegale goudwinning gaat door

63
0
strijd-tegen-drugs-en-illegale-goudwinning-gaat-door

foto

V.l.n.r.: De directeur-generaal van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, Pierre de Bousquette, minister Kenneth Amoksi, ambassadeur in Frankrijk, Reggy Nelson en de secretaris Juspol, Bitoya Pakosie.


“Vanaf de regering aanzit zijn heel wat scalians ontmanteld. Dit beleid zal worden voortgezet. Bij de goudwinning wordt er gebruik gemaakt van kwik, welke zeer schadelijk is voor mens en milieu.” Woorden van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol), dinsdag bij een bespreking met vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Frankrijk. De Surinaamse en de Franse regering zijn van plan om samen te strijden tegen drugs en illegale goudwinning.

De directeur-generaal van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, Pierre de Bousquette vindt dat Suriname een belangrijke partner is voor Frankrijk; onder meer de drugshandel levert grote schade op voor beide landen. De Bousquette geeft aan dat Frankrijk een gespecialiseerde eenheid heeft opgericht voor drugsbestrijding. Hij stelt het op prijs dat Suriname en Frans-Guyana gezamenlijke patrouilles uitvoeren op de rivieren en ook samenwerken tegen de illegale goudwinning. De prefect in Frans-Guyana en de Franse ambassadeur in Suriname zullen instructies krijgen voor het verdiepen van de samenwerking met Suriname.

Amoksi zoekt wat betreft drugsbestrijding vooral hulp voor het versterken van de inlichtingendiensten en afdelingen belast met cyber-crime en money laundering. Suriname heeft eerder volgens hem bij de benadering van veiligheid meer gekeken naar de Caricom en de OAS en minder naar Frankrijk als partner, terwijl Frans-Guyana dezelfde uitdagingen heeft als Suriname. In dit kader heeft hij het verzoek gedaan voor onder andere technische en institutionele versterking, trainingen en stages.

Amoksi vindt dat de rivier tussen Frans-Guyana en Suriname niet als een grensgebied moet worden gezien, maar als een leefgebied. Hij zal begin mei op uitnodiging van de Franse ambassadeur in Suriname, Antoine Joly, een bezoek brengen aan de grens tussen Frans-Guyana en Brazilië bij de Oyapockrivier. Hij zal ook praten over de samenwerking op het gebied van Brandveiligheid tussen Suriname en Frankrijk.

Bij de bespreking van dinsdag waren ook de technisch adviseur van de minister van Biza van Frankrijk, Nicolas Pillerel, de Surinaamse ambassadeur in Frankrijk, Reggy Nelson en de secretaris van Juspol, Bitoya Pakosie, aanwezig, meldt Juspol.