Home Suriname IDB schenkt US$ 70.000 voor opvoeren veiligheid

IDB schenkt US$ 70.000 voor opvoeren veiligheid

27
0
idb-schenkt-us$-70.000-voor-opvoeren-veiligheid

foto


Om de veiligheid op te voeren stelt de Inter American Development Bank (IDB) US$ 70.000 beschikbaar van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol). Het gaat om technische assistentie op het gebied van veiligheid. De overeenstemming over de besteding van het bedrag is maandag bereikt tussen het Technisch Team IDB Grant Suriname van Juspol en de IDB.

Het team van Suriname onder voorzitterschap van Mark Karg heeft namens minister Kenneth Amoksi de prioriteitenlijst gepresenteerd aan Jason Wilks, Sector Specialist van de Public Management Innovation in Citizen Services Division van de IDB. De gebieden waarin om technische assistentie is gevraagd, zijn Huiselijk Geweld en Gender Based Violence, Transnational Crime toegespitst op drugs en human trafficking, Verkeers Management, Basis Politiezorg en Community Policing, Cyber Crime en Financial Crime, meldt het ministerie.

 Wilks toonde zich ingenomen met de prioriteitenlijst en gaf aan dat volgens IDB statistieken Suriname, Guyana en Trinidad & Tobago het hoogste aantal gevallen van huiselijk geweld noteren in de regio. Karg belichtte het recente geval waarbij het lijk van een jonge vrouw in een trens in Suriname is aangetroffen en de ernstige mishandeling en bedreiging van een driejarig meisje door haar vader. Dit terwijl in Guyana bij afzonderlijke misdrijven recentelijk vrouwen zijn dood gekapt, en in Trinidad & Tobago een jonge rechtbank medewerkster op gruwelijke wijze om het leven is gebracht na te zijn ontvoerd.

Op 18 en 19 maart 2021 vinden er twee finale zoom-meetings met de IDB vertegenwoordiger plaats, waarbij de sectoren Verkeers Management, en Community Policing nader zullen worden belicht. De volgende fase is dat de justitieminister zijn collega van Financiën en Planning in kennis stelt van de overeenkomst met de IDB, waarna deze namens de Staat Suriname de Bank schriftelijk vraagt tot invulling van het toegezegde bedrag van US$ 70.000 over te gaan. De technische assistentie van de opgegeven prioriteiten kan dan van start gaan.

Huiselijk Geweld, Drugsbestrijding, en Verkeers Management staan hoog op de lijst. Er is momenteel sprake van een verkeerscrisis die spoedig opgelost moet worden. Het Technisch Team Suriname bestond verder uit de Hoofd-inspecteurs van Politie  Rishi Akkal en Rachel Deekman, het hoofd Internationale Betrekkingen Sieglien Aviankoi en Carolijn Reemnet, hoofd Onderzoek Planning en Documentatie van Juspol.