Home Suriname Bondscoach Gorré roept 17 spelers op uit diaspora

Bondscoach Gorré roept 17 spelers op uit diaspora

25
0
bondscoach-gorre-roept-17-spelers-op-uit-diaspora

foto

De selectie van 24 maart is definitief. Bondscoach Dean Gorré heeft de spelers al geselecteerd. Hij verwacht met het profteam de overwinning te behalen tegen de Kaaiman Eilanden.


De selectie van het Surinaamse voetbalelftal dat eind deze maand begint aan de kwalificatie voor het WK 2022 bestaat voor meer dan de helft uit ‘diasporaspelers’. Bondscoach Dean Gorré roept 17 spelers op uit buitenlandse profcompetities die geen Surinaams paspoort bezitten maar van wie een van de (groot)ouders in Suriname is geboren en de Surinaamse nationaliteit bezit.

Sinds aanvaller Nigel Hasselbaink, nu opnieuw opgeroepen en uitkomend voor de Israëlische profclub Hapoel Bnei Sachnin, in november 2019 als eerste speler zonder de Surinaamse nationaliteit debuteerde voor natio, kan de bondscoach putten uit een rijk spelersarsenaal uit het buitenland. Zo melden zich op 22 maart zeven profs uit de Nederlandse eredivisie en de Keuken Kampioendivisie in Paramaribo: Damil Dankerlui (FC Groningen), Shaquille Pinas (ADO Den Haag), Ramon Leeuwin (AZ), Dion Malone (NAC Breda), Roscello Vlijter (Telstar), Ryan Koolwijk en doelman Ishan Kort (Almere City).

Daarnaast maken met Hasselbaink nog negen diasporaspelers uit buitenlandse profcompetities deel uit van de selectie: doelman Warner Hahn (Anderlecht), Ryan Donk (Galatasaray), Myenty Abena (Slovan Bratislava), Kelvin Leerdam (Seattle Sounders), Mitchell Donald (Erzurumspor), Ronald Alberg (Hyderabad FC), Tjaronn Chery (Maccabi Haifa), Florian Jozefzoon (Rotherham) en Diego Biseswar (Apollon Limassol). Die laatste voegt zich later bij de selectie en is alleen beschikbaar voor de interland tegen Aruba.

De bondscoach houdt daarnaast vast aan 13 spelers die tot eind 2019 voor natio hebben gespeeld. Acht van hen staan onder contract bij een Surinaamse vereniging: doelman Claidel Kohinor (Robinhood), Albert Nibte en Gilberto Cronie (Leo Victor), Ivanildo Misidjan (Broki), Alvaro Verwey (WBC), Anduelo Amoeferie, Miquel Darson en Sergino Eduard (Inter Moengotapoe). Dan zijn er nog drie spelers met een Surinaams paspoort die onder contract staan bij een buitenlandse profclub: Gleofilio Vlijter (Beitar Jerusalem), Dimitri Apai (W Connection) en Ivenzio Comvalius (NK Dugopolje uit Kroatië). De lijst van 30 spelers wordt gecompleteerd door Jerrel Wijks en Ervin Tjon A Loi die momenteel zonder club zitten. 

Gorré maakt alvast duidelijk dat het basiselftal tijdens de komende twee WK-interlands grotendeels uit full profs zal bestaan: ‘Dat lijkt me logisch: de andere jongens hebben ruim een jaar geen wedstrijd gespeeld. We willen natuurlijk geen enkel risico nemen om in de eerste twee wedstrijden punten te laten liggen.’

Op 24 maart speelt Suriname in het Franklin Essed-stadion tegen de Kaaiman Eilanden de eerste WK-interland op weg naar het eindtoernooi in Qatar. Drie dagen later staat de uitwedstrijd tegen Aruba op het programma. In juni volgen de andere twee wedstrijden uit deze eerste WK-kwalificatiepoule: op 4 juni thuis tegen Bermuda en op 8 juni uit tegen Canada.

Diederik Samwel