Home Suriname Mathoera: ‘Op korte termijn nieuwe bevelhebber’

Mathoera: ‘Op korte termijn nieuwe bevelhebber’

32
0
mathoera:-‘op-korte-termijn-nieuwe-bevelhebber’

foto

Minister Krishna Mathoera van Defensie. (Foto: Defensie)


Er komt steeds meer licht aan het einde van de tunnel. “Ik kan de samenleving gerust stellen dat op zeer korte termijn zij mag uitkijken naar de installatie van een nieuwe bevelhebber. Deze president heeft geen vijf jaren daarvoor nodig”, zegt Defensieminister Krishna Mathoera aan Starnieuws.

De vervanging van kolonel Robert Kartodikromo als legerbevelhebber is al enkele maanden aangekondigd. Kartodikomo, die in maart 2019 het roer overnam van het leger, werd 65 jaar in augustus 2020 en gaf toen aan met pensioen te willen gaan. Even leek het alsof er maar geen schot in de zaak kwam. Streefdatum voor de installatie van de legertop was eerst gesteld in het eerste kwartaal 2021. Dit mede vanwege de bezoeken van buitenlandse toplegerfunctionarissen, zoals die van de Amerikaanse admiraal Craig Faller en binnenkort de bevelhebber van de Frans-Guyanese strijdkrachten, geeft Mathoera aan. Nu noemt ze geen nieuwe streefdatum meer en praat liever over een “kwestie van nog enkele weken”.

Binnen Defensie is er niet over een nacht ijs gegaan, legt de minister uit. Er is een “degelijk selectieproces” gestart om ervoor te zorgen, dat de besluiten over de opvolging zorgvuldig zijn. “We willen een integere, betrokken en kundige bevelhebber, die het leger kan leiden naar een nieuw tijdperk.” Afgelopen maanden voerde een driekoppige selectiecommissie tal van gesprekken met meer dan 70 hoofdofficieren. Leidraad voor de selectie van de hoofdofficieren was onder meer de anciënniteitslijst van het leger. “Uit de selectie zijn een aantal voorstellen gedaan aan de regering om het uiteindelijke besluit te nemen.”

Behalve aan de gestelde criteria moet de nieuwe legerbaas ook voldoen aan een actuele profielschets. “Een, die de uitdagingen op het gebied van veiligheid ziet en die daarop met het leger, tijdig kan inspelen.” Ook andere commandanten binnen de legertop en enkele uit de tweede lijn worden vervangen. Reden hiervoor is ook hun pensioengerechtigde leeftijd en verschuivingen binnen de organisatie.

Mathoera begrijpt het ongeduld in de samenleving en bevestigt het gebrek aan informatie over het vervangings- en selectieproces voor een nieuwe legertop. Defensie is bezig haar voorlichtingsdienst te reorganiseren, waardoor ook in de gebrekkige informatiestroom verandering komt, geeft zij aan.