Home Suriname Ramdin intensiveert contact met Marokaans bedrijfsleven

Ramdin intensiveert contact met Marokaans bedrijfsleven

48
0
ramdin-intensiveert-contact-met-marokaans-bedrijfsleven

foto

Minister Albert Ramdin staat journalisten te woord in Marokko.


Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking wil de handelsbetrekkingen met het Marokkaanse bedrijfsleven intensiveren. Hij had een onderhoud met topvertegenwoordigers van een vooraanstaand mijnbedrijf Managem, de wereldproducent van kunstmest CGEM, en de federatie van bedrijven OCP. De gesprekken moeten resulteren in investeringen.

De gesprekken concentreerden zich op de mogelijkheden die Suriname te bieden heeft voor investeringen en joint ventures in voornamelijk de mijnbouw (goud, olie en gas) en de agrarische sector. Besproken is hoe gezamenlijke voordelen beide landen kunnen halen uit het aangaan van handelsbetrekkingen, o.a. via het ondertekenen van een luchtvaartovereenkomst en samenwerking tussen de haven van Paramaribo en Dakhla, meldt het ministerie.

“Wij moeten Suriname positioneren als een mogelijke en aantrekkelijke locatie op het Zuid-Amerikaanse continent voor regionale hoofdkantoren en distributie operaties naar landen in de regio. Hiervoor zullen wij uiteraard de nodige faciliteiten en aanpassingen moeten plegen in onze haven en algemene transport infrastructuur, maar wij moeten nu beginnen wereldwijd, en dus ook in Marokko, interesse te kweken”, zei de bewindsman na de gesprekken donderdag in Casablanca, Marokko.

Inmiddels zijn concept overeenkomsten voor wat betreft de samenwerking te lucht en ter zee aangeboden. Afspraken zijn gemaakt om deze zo spoedig mogelijk te ondertekenen. De op 11 maart ondertekende tweede Road Map zal het contact en overleg tussen Suriname en Marokko voor wat betreft technische ondersteuning en het bedrijfsleven verder ondersteunen. De opening van een consulaat in Dakhla met een sterke commerciële oriëntatie zal tot concrete investeringen moeten leiden. Nu wordt voor slechts enkele miljoen dollars geëxporteerd naar Marokko.