Home Suriname Kustwacht ontvouwt plannen voor verzelfstandiging

Kustwacht ontvouwt plannen voor verzelfstandiging

30
0
kustwacht-ontvouwt-plannen-voor-verzelfstandiging

foto

President Chan Santokhi bij een bezoek aan de Kustwachtautoriteit Suriname. (Foto’s: CDS)


De Kustwachtautoriteit Suriname (Kustwacht) heeft plannen om te verzelfstandigen en te decentraliseren. Majoor Radjoe Bhola, waarnemende directeur van de organisatie heeft de plannen donderdag voorgehouden aan president Chan Santokhi. Bhola gaf te kennen dat de Kustwacht voor tenminste 75% zelfvoorzienend
kan worden, waardoor de druk op de Staatsbegroting zal verminderen. Hij
vroeg om het op korte termijn installeren van de nieuwe Raad van
Commissarissen (RvC).

In de presentatie ging Bhola in op het opzetten van een steunpunt in Nickerie met alle faciliteiten, met het vooruitzicht op de offshore werkzaamheden. Het is de bedoeling dat dit ook in de andere districten zal gebeuren.

Santokhi was in gezelschap van de ministers Bronto Somohardjo, Krishna Mathoera en Prahlad Sewdien van respectievelijk Binnenlandse Zaken, Defensie en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Santokhi vond het een eer de eerste president te zijn die een bezoek bracht aan de Kustwacht. Hij gaf aan dat met het oog op de offshore werkzaamheden, er gewerkt moet worden aan de modernisatie van de organisatie en beloofde dat de nieuwe RvC binnenkort benoemd zal worden, meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

Somohardjo zei te beseffen dat de ontdekking van grote olievoorkomens voor de kust een grotere economische bedrijvigheid in de Surinaamse wateren tot gevolg zal hebben. “Deze ontwikkelingen zullen leiden tot een groot beroep op de slagvaardigheid van de Kustwacht. Misschien zelfs de noodzaak tot eventuele inbedding van de Kustwacht in regionale en internationale samenwerkingsverbanden met internationale partners”, stelde hij.