Home Suriname Suriname opent ambassade en consultaat in Marokko

Suriname opent ambassade en consultaat in Marokko

26
0
suriname-opent-ambassade-en-consultaat-in-marokko

foto

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en zijn collega Nasser Bourita van Marokko.


Suriname zal een ambassade openen in Rabat (Marokko) en een consulaat vestigen in Dakhla. Hiermee wordt een ​​verdere impuls gegeven aan de bilaterale
samenwerking tussen de twee landen en de bevordering van investeringen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft een officieel bezoek gebracht aan het Koninkrijk Marokko en gisteren een ontmoeting gehad met zijn collega
Nasser Bourita.

De bewindsman heeft zijn gastheer uitgenodigd om Suriname te bezoeken. Dit niet alleen om de groeiende samenwerking te
bespreken, maar ook om uit de eerste hand de vruchten van deze relatie
te zien in de concrete projecten die werden afgerond. “Sinds de start van de diplomatieke betrekkingen tussen onze landen op 28 juli 2004 is onze partnerschap aanzienlijk versterkt. We hebben ook enkele sterke overeenkomsten en dynamiek op bilateraal en multilateraal niveau vastgesteld,” zei Ramdin.

De beraadslagingen tussen beide landen hebben in vriendelijke en hartelijke sfeer plaatsgevonden. “We hebben veel samenwerkingsgebieden aangepakt. We hebben afgesproken de politieke dialoog te verdiepen, de bilaterale banden te herzien en standpunten uit te wisselen over regionale en multilaterale samenwerking. Deze samenwerking is een integraal onderdeel van de Zuid-Zuid-samenwerking, in solidariteit en wederzijds respect,” merkte de minister op. Hij benadrukte dat vooral in deze tijd, waarin alle landen en gemeenschappen enorm worden getroffen door de Covid 19-pandemie, de internationale solidariteit en samenwerking van cruciaal belang zijn voor herstel en wederopbouw.

Wat betreft het regionale geschil over de Marokkaanse Sahara, bevestigde Ramdin de volledige steun van de Republiek Suriname aan de territoriale integriteit van het Koninkrijk Marokko. Hij herhaalde het niet-aflatende standpunt over de Marokkaanse Sahara en de soevereiniteit van het Koninkrijk Marokko over zijn Zuidelijke provincies. De regering van de Republiek Suriname ondersteunt het door het Koninkrijk Marokko voorgestelde Autonomieplan als een uniek kader voor de duurzame politieke oplossing.

De bilaterale bijeenkomst werd afgesloten met de ondertekening van het gezamenlijk communiqué en de routekaart voor de periode 2021-2024. Deze routekaart zal de uitstekende bestaande vriendschappelijke betrekkingen tussen Suriname en Marokko verder consolideren om gunstige samenwerking te bevorderen. “We hebben ook ingestemd met de instelling van een follow-upmechanisme om de implementatie van de aspecten in de nieuwe roadmap te monitoren.


Ik heb ook met mijn collega gesproken om mogelijkheden te onderzoeken voor verbeterde business to business relaties, FDI’s en het versterken van het partnerschap in het kader van Zuid-Zuid samenwerking”, laat de minister optekenen.