Home Suriname President: Het vaccin werkt; ai wooko

President: Het vaccin werkt; ai wooko

92
0
president:-het-vaccin-werkt;-ai-wooko

foto

Met een druk op de knop geeft president Chan Santokhi het startsein voor de vaccinatiecampagne. Rechts Hennah Draaibaar, directeur van de Backlot, die het project uitvoert. (Foto: René Gompers)


Met de slogan Libi langa, laat je vaccineren, worden Surinamers gemotiveerd om zich tegen het coronavirus  te beschermen. President Chan Santokhi heeft met het stevig indrukken van een grote rode knop in de Congreshal, het startsein gegeven van de informatiecampagne over het vaccineren. Hij haalt aan dat in de landen die een voorsprong hebben in het
vaccineren van hun bevolking, al bewezen is dat het vaccin werkt. “Ai
wooko, dan yu mus tek en,” concludeert hij.

Het publiek zal niet alleen gemotiveerd maar ook goed geïnformeerd worden, benadrukt Hennah Draaibaar van The Back Lot, die de campagne voor het ministerie van Volksgezondheid voert. Met het indrukken van de knop is ook de website gelanceerd waarop bijgehouden wordt hoeveel Surinamers al zijn gevaccineerd, wie wanneer volgt en kan men antwoord krijgen op allerlei vragen over het ‘covid spuitje’ en het vaccineren.

Vaccineren, langer leven, levens redden, hoop, terug naar normaal waren de meest voorkomende elementen in de toespraken. Hoewel in Suriname twee weken geleden de eerste groep van personen met het vaccin is ingespoten, blijkt er nog steeds vrees te zijn bij grote delen van de bevolking. Dit wordt veelal gevoed door misinformatie, merkt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid op. Aan de andere kant is er wel genoeg vertrouwen in het vaccin, maar men wil pas over de streep als men overtuigd is van de veiligheid. De informatiecampagne is bedoeld om die twijfels weg te maken.

“Het belangrijkste is dat we niet alleen gaan motiveren om te gaan vaccineren maar ook informeren,” geeft Draaibaar aan. “Want wat we hebben gezien is dat heel veel mensen vragen hebben. Simpele vragen die je op de website kan vinden. Je kunt ook persoonlijke vragen stellen. Er zal rechtstreeks met de gemeenschap gecommuniceerd worden. Er komen programma’s  waarbij men experts vragen kan stellen. We gaan debatteren, discussiëren over het hoe, waar en waarom.”  

Draaibaar is opgeroepen om zich vandaag te laten vaccineren. Zij maakt deel uit van de groep van 60 plussers. Volgens de site zijn er ondertussen al 1.296 Surinamers gevaccineerd, en hebben 5.161 personen zich geregistreerd om het ‘covid spuitje’ te krijgen. De lijst van ‘veel gestelde vragen’ is lang. Een aantal is zeer specifiek. Op de site kan men zich ook registreren om gevaccineerd te worden.  

President Santokhi is nog niet gevaccineerd. Maar dat hoeft volgens de medici voorlopig niet, omdat hij door de besmetting die hij heeft opgelopen “op natuurlijke wijze is gevaccineerd,” deelt hij mee. Hij geeft aan dat de ziekte aanvoelde  als een interne oorlog, hij is 4 kilo’s kwijtgeraakt “ondanks goed eten om de immuniteit op te bouwen. “Helaas mag ik nog niet
(vaccineren), but i am waiting for the call,” geeft Santokhi aan. 

René Gompers