Home Suriname Santokhi: Koers US$ kan onder SRD 14 komen

Santokhi: Koers US$ kan onder SRD 14 komen

36
0
santokhi:-koers-us$-kan-onder-srd-14-komen

foto

President Chan Santokhi roept de financiële sector op om mee te werken de koers omlaag te brengen en stabiel te houden. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi is ervan overtuigd dat de koers voor de US$ onder de SRD 14 kan komen “als iedereen meewerkt.” Ondertussen is de valutawet af waarmee overtreders van de koersmaatregelen aangepakt zullen worden. “Die valutawet, die rommelwet die de vorige regering had gemaakt, is inmiddels aangepast en heet nu Wet toezicht op geldtransactiekantoren,” deelt Santokhi mee. “Die wet is klaar en gaat dinsdag naar het parlement.”

Santokhi heeft tijdens zijn toespraak bij de  bouw van een waterstation in Commewijne, wederom lang stilgestaan bij de financiële situatie van het land. Hij heeft benadrukt dat de regering onder zijn leiding de achtergelaten schuld van US$ 4 miljard wel zal afbetalen. Deze maand loopt de afspraak met de grootste schuldeisers af; tot 31 maart hoefde het land geen aflossingen te doen. Er wordt onderhandeld voor verlenging. Sommige internationale instellingen willen wel nog geld lenen aan het land omdat ze vertrouwen hebben in de huidige regering, deelt Santokhi mee. Zij hebben als voorwaarde dat Suriname met het IMF gaat onderhandelen, voordat zij weer geld loslaten.

De gesprekken met het IMF zijn voor 90 procent afgerond, geeft de president aan. “Nog enkele issues” vertragen de gesprekken om tot een overeenkomst te komen. In februari moest er al een overeenkomst zijn. Een van die issues is de koersontwikkeling. IMF wil dat de koers losgelaten moet worden. De regering wil dat niet doen want zij vindt het onverantwoord “en wie weet waar die koers gaat eindigen”. Zij gaat in plaats daarvan met een “pakket van maatregelen” proberen de koers te beheersen. Dat pakket wordt vanaf 1 maart uitgevoerd.

“We hebben met alle banken in Suriname op het kabinet gesproken om mee te werken,” deelt Santokhi mee. “Dan gaan we kijken waar het (de koers) eindigt en waar het blijft. Dan pas kunnen we aan IMF zeggen dit is waar de koers is. Ik kan u de garantie wel geven dat als iedereen meewerkt, als de cambio’s meewerken, als iedereen zich houdt aan het pakket van maatregelen, gaat die koers zelfs onder de 14 komen.”

Volgens die ‘vernieuwde’ valutawet zal de Centrale Bank van Suriname wekelijks de koers vaststellen, legt Santokhi uit. “Als de bank zegt dat de koers X is, dan is het X,” geeft hij aan. “Natuurlijk mag je je winst maken, maar als je gaat overschrijden, gaan we die wet gebruiken. Dit is geen signaal of bedreiging; we roepen de financiële instellingen en cambio’s op om mee te werken en bij te dragen aan een gezonde economie. Anders gaan we serieuze problemen krijgen als die wet eenmaal begint te werken. Den man sab’ mi.”

Als er met IMF een overeenstemming wordt bereikt, komt er een injectie van ruim US$ 750 miljoen verspreid over drie jaren. Het geld komt van IMF, Wereldbank en IDB somt Santokhi op. “Dat geld is niet bestemd voor de regering om projecten uit te voeren,” benadrukt hij. “Het is niet bestemd om jouw begroting steun te geven. Het is bestemd om de Centrale Bank te ondersteunen, zodat de internationale reserve weer klimt, om de betalingsbalans en de importdekking te herstellen. En uiteraard om de koers te helpen stabiliseren.”

René Gompers