Home Suriname President wil snelle uitvoering waterproject Commewijne

President wil snelle uitvoering waterproject Commewijne

34
0
president-wil-snelle-uitvoering-waterproject-commewijne

foto

Na het heien van de paal te La Liberté in Commewijne, is deze ingezegend met een ‘bier-ceremonie’. Links president Chan Santokhi. (Foto’s: René Gompers)


Op La Liberté in Commewijne, komt een station waar water uit de Surinamerivier gewonnen, gezuiverd en via buizen getransporteerd zal worden naar Tamanredjo. Van daaruit zullen dagelijks meer dan 10.000 huishoudens  van ‘Cawna’ voorzien worden van veilig en schoon drinkwater “gewoon uit de kraan”. Een overheidsdelegatie onder leiding van president Chan Santokhi heeft zaterdag met het leggen van een waterbuis, het heien van een paal, en het vastschroeven van een pilaar, het waterproject officieel gestart.

Het project moet in een jaar af zijn maar president Santokhi wil dat er al over zes maanden schoon water uit de kraan stroomt. Hij en een rij van sprekers hebben aangehaald dat een heel groot deel van Commewijne al tientallen jaren een goede watervoorziening moeten ontberen. Water laten halen uit Paramaribo is nog steeds te duur voor de meeste huishoudens. Daarom hebben de gezonnen ook maatregelen getroffen om regenwater op te vangen.

Ook is aangehaald dat het project door de vorige regering onder leiding van Desi Bouterse is gestart. Voor vicepresident Ronnie Brunswijk zegt dat niet veel. “Het gaat om het afmaken,” benadrukt hij. “Net als zoveel andere waterprojecten en een school die er zou komen op Moengo, was ook deze in een lade ergens beland. Er was geen geld. Wat ze met het geld hebben gedaan weten we niet.”Het waterstation wordt in samenwerking met De Watergroep uit België gebouwd. In april 2020 was het project begroot op ruim 12 miljoen euro en SRD 86 miljoen, deelt Alwin Linger van het projectteam La Liberté mee. “De  zuivering, de civieltechnische werken, het aanleggen van de buizen, de installatie die in België is gebouwd, dat is allemaal in de begroting meegenomen,” licht hij toe.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen  en president  Santokhi delen mee dat het project de overheid ruim 3 miljoen euro en SRD 70 miljoen kost. Dit wordt “niet met geld van IMF of fresh capital” betaald maar met kapitaal verkregen door “prudent beleid, bezuinigingen, en van bevriende landen waarvan we nog financiële ondersteuning krijgen,” benadrukt de president. Hij voegt eraan toe dat op deze manier bepaalde projecten, zoals de bouw van scholen in Marowijne en Para worden begonnen en gefinancierd.

“De tegenstanders van het beleid zullen zich afvragen hoe we aan geld komen,” merkt hij op. “Na Gado e gi unu,” deelt hij mee. “Als je eerlijk bent als regering, als je bidt zoals we elke dag bidden, gaat God jou die wegen wijzen die je moet bewandelen om ontwikkeling te brengen. Na dat’ w’e du.”  Met het waterzuiveringsstation wordt een groot deel van het waterprobleem in het district opgelost. De overige delen komen ook aan de beurt geven enkele sprekers aan. Linger van het La Liberté project deelt mee dat de plannen om Morico en de dorpen aan de rechteroever van de Commewijne rivier van water te voorzien, al besproken worden met de regering.

René Gompers