Home Nederland Brexiteer Nigel Farage stopt als leider van Reform UK en verlaat de...

Brexiteer Nigel Farage stopt als leider van Reform UK en verlaat de politiek

33
0
brexiteer-nigel-farage-stopt-als-leider-van-reform-uk-en-verlaat-de-politiek

De Britse politicus Nigel Farage treedt terug als leider van de partij Reform UK en verlaat de politiek. De drijvende kracht achter de brexit en voormalig lid van het Europees Parlement vindt het na “dertig jaar in actieve politiek” mooi geweest, zegt hij in een videoboodschap op Twitter.

“Ik ga niet met pensioen, maar stap uit de actieve partijpolitiek”, zegt Farage (56) in de video. Hij zegt nu via (sociale) media invloed te willen uitoefenen op de publieke opinie.

“Ons lidmaatschap van de Europese Unie was de reden dat ik het bedrijfsleven verliet”, zegt Farage. Hij werd in 1999 lid van het Europees Parlement en bleef daar uiteindelijk tot begin 2020. “Ik heb er in vier verschillende decennia rondgelopen. Het was een zwaar, moeilijk gevecht. Het was lastig om mensen uit te leggen wat soevereiniteit betekent.”

Farage voerde als leider van de eurosceptische UKIP, de United Kingdom Independence Party, campagne voor het vertrek van de Britten uit de EU. Hij was van 2006 tot en met 2009 en van 2010 tot en met 2016 leider van de partij in Groot-Brittannië.

“Dit is mijn levenswerk geweest, ons uit de Europese Unie krijgen”, zegt hij in de video. “Toen we in 2016 het referendum wonnen met 52 tegen 48 procent, heb ik dat moment aangegrepen om terug te treden als leider van UKIP.” Eind 2018 brak hij helemaal met de partij omdat UKIP zich naar zijn mening te veel inliet met extreemrechtse activisten met een “fixatie op de islam”.

In 2019 werd hij de leider van de populistische Brexit Party, die begin dit jaar van naam veranderde en doorging als Reform UK. “Toen mevrouw May (oud-premier Theresa May, red.) en haar regering er alles aan probeerden te doen om hun beloftes aan de mensen te breken, wist ik dat er iets moest gebeuren”, verklaart hij zijn terugkeer. Met de Brexit Party voerde hij vervolgens twee jaar campagne voor een no-deal-brexit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here