Home Suriname President wil financiële sector efficiënter maken

President wil financiële sector efficiënter maken

51
0
president-wil-financiele-sector-efficienter-maken

foto

President Chan Santokhi heeft de financiële sector gesproken over diverse vraagstukken, waaronder ook de wisselkoers. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi is door de bankiers geïnformeerd over het reilen en zeilen binnen de financiële sector. Ook is er gediscussieerd over hoe de sector efficiënter gemaakt kan worden en wat daarvoor nodig is. Daarnaast is gekeken welke bijdrage de overheid kan leveren bij het efficiënter maken van de financiële sector. Het stabiel houden van de wisselkoers was ook een belangrijk vraagstuk dat besproken is.

De regering pleit ervoor dat praktisch iedereen over een bankrekening zou moeten beschikken. Er is gesproken over de wijze waarop een rekening geopend kan worden en regels die daarbij horen. Minister Armand Achairbersing van Financiën en Planning laat via de Communicatie Dienst Suriname optekenen dat in een open sfeer gesproken is over het schuldenvraagstuk en de economische problemen.

Afgesproken is dat iedereen gaat meewerken aan de stabilisatie van de wisselkoers en daar hebben de banken, volgens Achaibersing, een voorname rol in. “Ze hebben toegezegd dat voor zover dat niet gebeurde, zij er nu alles aan zullen doen om mee te werken aan stabiele koersen.”

Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, vindt de stap van een flexibele wisselkoers richting de marktkoers brengen een goede stap. Hij kijkt uit naar de flankerende fiscale maatregelen om daadwerkelijk de koers onder controle te houden. “Wat ondernemers willen, is een voorspelbare koers, zodat zij hun planning kunnen doen in hun onderneming. Wat banken willen is een rustige stabiele omgeving”, zegt Frangie. “Een stabiele wisselkoers is in het belang van ons allen. We hebben er geen belang bij als de wisselkoers weer gaat stijgen, want dat zal een impact hebben op het prijsniveau in het land.”