Home Nederland Oud-minister Curaçao krijgt in hoger beroep 30 jaar cel voor moord op...

Oud-minister Curaçao krijgt in hoger beroep 30 jaar cel voor moord op Helmin Wiels

85
0
oud-minister-curacao-krijgt-in-hoger-beroep-30-jaar-cel-voor-moord-op-helmin-wiels

De Curaçaose oud-minister George Jamaloodin is in hoger beroep veroordeeld tot 30 jaar cel, de maximale straf op Curaçao. De straf valt twee jaar hoger uit dan bij de eerste uitspraak.

Het gerechtshof achtte bewezen dat Jamaloodin opdracht heeft gegeven om de populaire politicus Helmin Wiels uit de weg te ruimen. Die werd in 2013 op het strand in Willemstad doodgeschoten.

Anders dan in het eerste proces vonden de drie rechters van het gerechtshof in Willemstad dat de tijd die Jamaloodin in uitleveringsdetentie in Venezuela zat niet in mindering mocht worden gebracht op zijn straf. Het Openbaar Ministerie betoogde met succes dat de oud-minister zijn detentie daar in vrijheid en al feestend had doorgebracht.

Politieke moord

De oud-minister werd bijgestaan door de bekende Nederlandse advocaat Stijn Franken, die eerder Willem Holleeder verdedigde. Franken maakte deel uit van een verdedigingsteam dat ook oud-premier Gerrit Schotte en loterijkoning Robbie dos Santos zonder succes verdedigde in hun strafzaken.

Volgens de rechters weegt zwaar mee dat het om een politieke moord gaat; een moord die de Curaçaose samenleving schokte en waarbij Jamaloodin geen respect toonde voor het leven.


Jamaloodin vlak voor zijn arrestatie

NOS

Met de veroordeling van Jamaloodin lijkt er een voorlopig einde te zijn gekomen aan een reeks van rechtszaken tegen daders en opdrachtgevers achter de geruchtmakende moord op Wiels.

Opluchting

“Voorlopig inderdaad”, zegt de broer van Helmin, Aubert Wiels. Er lopen nog steeds mensen rond die te maken hebben met deze moord en het Openbaar Ministerie weet ook wie.” Desalniettemin is Aubert Wiels opgelucht na het vonnis. “Acht jaar hebben we hierop moeten wachten.”

Eerder arresteerde het OM de loterijkoning van Curaçao, Robbie dos Santos, halfbroer van Jamaloodin. Die was formeel verdachte in de zaak, maar er is vooralsnog onvoldoende bewijs tegen hem om hem voor de rechter te brengen. Twee jaar geleden werd hij wel veroordeeld voor witwassen, onjuiste belastingaangiften en valsheid in geschrifte. Ook moest hij 35 miljoen euro aan vermogen inleveren.

De man die de kogels op Wiels afvuurde, Elvis Kuwas, zit een levenslange celstraf uit. De man die de mannen ronselde om de moord te plegen, Burney Fonseca, kreeg 26 jaar. Twee andere betrokkenen bij de moord zijn overleden.

Het motief voor de moord is nooit opgehelderd. Wel is bekend dat Wiels en Jamaloodin ruzie hadden. Wiels beledigde Jamaloodin herhaaldelijk. Ook wordt er rekening mee gehouden dat Wiels’ strijd tegen de corruptie en de goksector op Curaçao hem het leven heeft gekost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here