Home Suriname Feller gaat zaterdag weer protesteren tegen regeringsbeleid

Feller gaat zaterdag weer protesteren tegen regeringsbeleid

82
0
feller-gaat-zaterdag-weer-protesteren-tegen-regeringsbeleid

foto

Rendel Feller en zijn medestanders groeten de politie met de belofte dat ze zaterdag weer komen protesteren. (Foto’s: René Gompers)


“Tot zaterdag, dan komen we terug,” groet Rendel Feller de politiemannen bij De Nationale Assemblee. Het is de activist en een handvol medestanders woensdag niet gelukt om “een vreedzaam protest” te voeren en een petitie te overhandigen aan de Assembleevoorzitter. Daarvoor moest er eerst een afspraak gemaakt worden. Voor het protest was er ook geen vergunning.

Feller heeft de samenleving opgeroepen om te komen protesteren tegen het beleid van de regering onder leiding van Chan Santokhi. De toename van de benzineprijs, de straatkoers die al op SRD 18 staat voor de US-dollar, hoge prijzen van levensmiddelen, lockdown maatregelen die de vrijheid beperken, vriendjespolitiek, corruptie, een mislukt 200 dagen reddingsplan, somt Feller de redenen voor de actie op. Slechts een handvol mensen heeft aan de oproep gehoor gegeven. 

Het groepje mensen heeft een deel van het trottoir tegenover het Oude Vlaggenplein bezet gehouden. Feller heeft de instructies van de politie genegeerd om zich van de plek te begeven. Hij heeft ook een paar keer geprobeerd de fysieke barrière te doorbreken. Uiteindelijk is er bericht gekomen dat de groep de petitie mag indienen. Na een tijdje wachten heeft de griffier van de Assemblee Feller uitgelegd dat er voor het indienen van een petitie er eerst een afspraak gemaakt moet worden. Ze heeft zijn nummer geregistreerd. De griffier van De Nationale Assemblee legt Rendel Feller uit dat hij een afspraak moet maken. 

Voor Feller en zijn groep is dit geen goed nieuws. Ze blijven erbij dat de president en de Assembleeleden hen ‘anytime’ te woord moeten staan. “Ik ga blijven komen, niets stopt mij,” zegt Feller aan Starnieuws. Een politieman vraagt de groep zich te verwijderen. Dit keer vertrekken de mensen wel. Dan loopt Feller terug om de politie te groeten. “Tot zaterdag” wuift de hele groep. “Dit kan toch niet. Maar zaterdag komt Suriname terug.”  Activist Siebrano Pique wil zaterdag ook actie voeren tegen het regeringsbeleid. Hij is al twee keren door de politie afgevoerd. 

René Gompers