Home Suriname Column: Donkere wolken

Column: Donkere wolken

89
0
column:-donkere-wolken

foto


Over 20 dagen is “Natio-Nieuwe stijl” de gastheer van Cayman Island in het eerste WK-kwalificatie duel voor de eindronde in Qatar. De voetbalactoren hebben een groot vertrouwen in deze bemensing van Natio. Een aantal professionals heeft zich namelijk bereid verklaard om Suriname voetballend uit te dragen. Uitgaande van de individuele kwaliteiten van deze spelers, kan gesteld worden dat Natio nu een ploeg is die theoretisch gezien, meedoet om de knikkers. Volgens berichten op social media menen enkelen zelfs dat Natio een voetbalreus is geworden. Waar men waarschijnlijk geen rekening mee houdt, is dat voor de diaspora-spelers de thuiswedstrijd kan aanvoelen als een uitwedstrijd, omdat ze niet gewend zijn aan een tropisch klimaat. Het klimaat is een niet te onderschatten weerstand en kan een zware wissel trekken op de uithouding. Voorts is er vanwege het korte tijdsbestek, geen ruimte om te acclimatiseren. Het kan nog een hele uitdaging zijn voor de professionals om te adapteren aan elkaar en aan het klimaat.

Volgens de bondscoach hebben de lokale spelers de training intussen hervat, maar gezien de tijd die nog rest lijkt het mij niet haalbaar om hen na zo een lange periode van inactiviteit, op tijd speelklaar te krijgen. Een ander zorgpunt is de afwezigheid van de bondscoach. Zonder lokale trainers tekort te doen, kan gesteld worden dat trainers die zelf eens op het hoogste niveau hebben geacteerd, beter in staat zijn om hun spelers te doordringen van het belang van voetbal. Natuurlijk zijn er enkele uitzonderingen, maar over het algemeen doen coaches die zelf ook in de top hebben gespeeld, een betere job dan coaches met alleen maar een theoretische bagage. Zonder de assistent-bondscoach tekort te doen, betwijfel ik het of hij met dezelfde toewijding en uitstraling voor de groep staat. Ik betreur het dat de hoofdverantwoordelijke zo lang afwezig is, want in het voortraject is gebleken dat hij van wanten weet en een niet aflatende inzet aan de dag heeft gelegd om de amateurs op een acceptabel niveau te brengen. Gezien het maandenlange trainingsverbod, staat het als een paal boven water dat de spelers die Suriname een plaats in de Goldcup hebben bezorgd, niet in dezelfde vorm steken.

In de gunstigste situatie kan Suriname aantreden met een compleet professioneel elftal. In de slechtste situatie kan het ook dat Suriname niet over de professionals kan beschikken, omdat het vliegverkeer nog niet overal weer op gang is gekomen. De keuzeheer heeft al laten doorschemeren dat hij daar wel degelijk rekening mee houdt. In dat geval zal hij het moeten doen met alleen maar lokale voetballers, die buiten hun schuld om, niet in de gewenste vorm verkeren. Het zou dus gewoon kunnen dat de spelers die bijna een jaar lang niet hebben gevoetbald, binnen 3 weken de immense taak krijgen om de job te klaren tegen Cayman Island. In dat geval kunnen wij de bui al zien hangen. “Natio-Nieuwe stijl” zal dan een papieren tijger blijken te zijn. Een lijst vol toppers waar je niet over kan beschikken.

Hoewel het idee op zich goed is, zijn de omstandigheden voor de uitvoering niet ideaal. Het zou beter zijn als de actoren niet koste wat het kost probeerden “Natio-Nieuwe stijl” door te drukken, maar eerst alle andere voorwaarden in orde hadden gebracht. Maar nu is het kort dag om de zeilen bij te zetten, want zoals de zaken er nu voor staan lijkt het erop alsof de lokale voetballers de kastanjes uit het vuur moeten halen, met alle gevolgen van dien. Er zal enorme kritiek losbarsten, hetgeen de continuïteit van diaspora-aanwas in gevaar zal brengen. Naar mijn gevoel krijgt dit project geen eerlijke kans en zal het schipbreuk lijden. Donkere wolken pakken zich samen boven “Natio-Nieuwe stijl”.

Mireille Hoepel