Home Suriname Column: Politieke Borrelpraat 652

Column: Politieke Borrelpraat 652

19
0
column:-politieke-borrelpraat-652

foto


“De kogel is door de kerk: de CBvS heeft de officiële wisselkoers losgelaten.”

“Nou ga ik onbedaarlijk lachen: ha, ha, ha, woei, woei, waf, wef.”

“Waarom deze hilariteit, meester? Ook het IMF eiste het loslaten van de officiële wisselkoers.”

“Ja, echt loslaten. Niet dat loslaten tapu unu eigi fasi, op onze eigen manier, want dat gaat meer schade aan het herstel van de economie toebrengen dan wat anders.”

“Ik begrijp u niet, meester.”

“Luister, mijn jonge vriend, stel dat je een dure zangvogel hebt. Dat beest eet al een tijdje slecht, fluit niet meer, valt soms van z’n stokje enzo. Je vraagt een gerenommeerde vogeldokter om raad.”

“Dus geen wonderdokter oftewel een wondru-datra, die zegt dat hij een brouwseltje tegen Covid heeft of zo.”

“Nee, nee, een volgens westerse normen gediplomeerde, gedoctoreerde, gemasterde en gepromoveerde deskundige. Na observatie van die zieke zangvogel adviseert hij jou dringend om het beestje gewoon los te laten. Het heeft gewoon de vrije natuur nodig en wil paren met een leuk wijfje, daarom kwijnt hij weg. Hoe moet je die vogel loslaten?”

“Simpel. Je hangt dat kooitje in een boom, doet het deurtje open en kijkt vanuit een afstand wat die vogel gaat doen.”

“Maar meester, dan loop je kans dat hij wegvliegt en dan ben je hem kwijt.”

“Klopt helemaal. Maar als je hem niet loslaat, kwijnt hij verder weg en binnen een week ligt hij dood in z’n kooi. Dan ben je hem zeker kwijt. Terwijl als hij flink in de vrije natuur heeft rondgevlogen, heeft gepaard, gepeerd en gepoort tot hij er genoeg van heeft, keert hij waarschijnlijk uit zichzelf terug in z’n kooitje.”

“Leuke beeldspraak, maar wat wilt u daarmee over het loslaten van de SRD-koers t.o.v, de US-dollar zeggen?”

“Ik blijf nog even bij mijn gekooide zangvogel: omdat je de psyché van die vogel niet kent en vreest dat hij wegvliegt, maar je bent het wel ermee eens dat hij losgelaten moet worden, laat je hem los in een kleine kamer.”

“Dus daarmee bedoelt u die bandbreedte waarbinnen die koers wordt losgelaten, dus tussen 14,29 en 16,30 voor de US dollar.”

“Klopt helemaal. Nu wordt die zangvogel helemaal wild. Hij heeft een beetje meer vrijheid, maar om echt weer op krachten te komen, heeft hij die totale vrijheid nodig. Hij vliegt als een razende door het kamertje en botst steeds tegen het glas van het raam, totdat hij bewusteloos tegen de grond valt. Was dat de bedoeling van dat beetje meer vrijheid?”

“Dan deed je dat als vogeleigenaar meer voor de vorm, om de vogeldokter te wijzen van: ‘kijk no, doc, ik heb het beestje losgelaten. Wel op mijn manier, want ik ben nog niet zover voor totaal vrijlaten. Eens, ergens zo ver mogelijk in de toekomst zullen we zover zijn om dat te doen. Dus je kan me nu dat geld voor die vogel lenen?”

“En wat zal die dokter, u bedoelt daarmee dus het IMF, zeggen?”

“Die zal zeggen: wat is dat voor een voor-de-gek-houderij? Dat schijnt jullie systeem te zijn. Die vorige club met die Buffdread heeft me al een loer gedraaid en nu komt er een nieuw stel met een Hacheebersing in de voorhoede die me met wat schijnmaatregelen om de tuin wil leiden. Wat is dat nou? Met zo pikipiki-beleid vol populisme en laplapu maken jullie de zaak nog erger. Dan had je liever niets gedaan.”

“Maar dan hadden we geen lening van het IMF gehad om de wisselkoers te stabiliseren.”

“Gaan we die lening met deze schertsvertoning wel krijgen?”  

“Misschien zegt men van hier uit tot hun: ‘If you don’t give me that loan, thie dalla, laat ik die Dezie Fouterse terugkomen. Daarom voerde ik met hem al twee brokodei-gesprekken.”

“Maar hoe vonden jullie Tralala zijn 25 febrevoshow? Hij kon weer even cynisch uit de hoek komen: ‘Jullie hebben het moeilijk, no? Dan hebben jullie niet goed slim gestemd.’ Goallllll. Eén-nul voor opa Lill’ Indjen!”

“Dat skatje Ksirene, de verwoordster van Stem Slim, gaf hem mooi terug: ‘We hebben wel slim gestemd door jou weg te stemmen.’ Goalllllll. Eén-één.”

“En onze Sharda G. stelt in haar schitterende column deze week, na uitgeschaterd te zijn na de toespraak van Chan in DNA: ‘Ik zie geen verschil tussen de vorige en deze president. Ik raak kleurenblind.”

“Wat bedoelt ze daarmee, meester?”

“Ze bedoelt: ze ziet geen verschil tussen paars en oranje; qua beleid lijken ze steeds meer op elkaar.”

“Maar je kan de dollarkoers toch niet echt vrij laten? De inflatie neemt anders met sprongen toe, de prijzen stijgen en er breekt een volksopstand uit.”

“Daarom kon de regering opeens wel de benzineprijs opeens met maar liefst 50 cent verlagen. Populisme ten top: de stemkudde mag geen pijn lijden, hou ze zoet. Rijen maar jongens.”

“De grote vraag is: heeft de regering genoeg US dollars om aan de vraag naar dollars tegen de maximumkoers van 16,50 te kunnen voldoen?”

“Ik neem aan van wel, of liever: ik hoop het, want anders gaan die buitenkoers, de echte koers dus, die nu rond de 20 is, weer stijgen, nu richting 25 SRD voor de US dollar.”

“Ja, maar exporteurs moeten hun dollars ‘repatriëren’ en 30% daarvan in SRD omwisselen. Ook cambio’s moeten dat deel van hun dollarinkomsten in SRD omwisselen. Ik vind dit een goede maatregel, wel 5 maanden te laat doorgevoerd.”

“Vind ik ook, maar hoe ga je exporteurs hiertoe verplichten? Ze storten daar euro’s op de rekening van bijvoorbeeld een cambio en hier betaalt die hun in SRD uit.”

“Bij de volgende export moet je de inkomsten van de vorige gerepatrieerd en deels hier in SRD omgewisseld hebben, anders gaat je export niet door.”

“En importeurs mogen alleen via een lokale bank hun overmakingen naar het buitenland doen. Niet meer via hun rekeningen in het buitenland.”

“Vind ik ook een goede maatregel. Ik ben wel benieuwd hoe het in de praktijk gaat werken.”

“Het moet werken! Doe je het niet, krijg je geen vergunning om te importeren.”

“En nu devalueert de CBvS in feite weer, maar de bank holt maar als een astmatisch mank oud paard steeds achter de koers op de zwarte markt aan. Je moet altijd iets boven de buitenkoers devalueren, niet eronder, anders blijf je aan de gang.”

“Tja, helaas. Er mag geen pijn geleden worden. Dan maar zo. Proost op de nieuwe maatregelen.”

 

Rappa