Home Suriname Terugkeer exportdollars moet koers helpen beteugelen

Terugkeer exportdollars moet koers helpen beteugelen

21
0
terugkeer-exportdollars-moet-koers-helpen-beteugelen

foto

Prenobe Bissesur, voorzitter van de Deviezencommissie, zaterdag op een persconferentie. (Foto: René Gompers)


Een US-dollar zal vanaf maandag 1 maart minimaal SRD 14.29 en maximaal SRD 16.30 moeten kosten. Exporteurs zijn verplicht om al het geld dat ze aan de export verdienen, op een Surinaamse bank te storten. De exporteurs en cambio’s zijn verplicht om 30 procent van hun valuta-inkomen in SRD te wisselen. En importeurs moeten al hun overmakingen naar het buitenland via een Surinaamse deviezenbank te doen. Deze maatregelen zijn bedoeld om de valutakoersen stabiel te houden en omlaag te krijgen.

De maatregelen zijn op een persconferentie in de Centrale Bank van Suriname zaterdag, door governor Maurice Roemer, minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, en voorzitter van de Deviezencommissie Prenobe Bissesur, aangekondigd. “Het gaat om tijdelijke maatregelen,” geeft Bissesur aan. “De maatregelen zullen net zo lang duren totdat een gewenst niveau van monetaire stabiliteit is bereikt.” In geval het nodig is, zullen ze aangescherpt worden. Overtreden van de maatregelen is strafbaar, benadrukt hij.  

Met de 100 procent repatriatieregeling wil de overheid dat al de valuta die verdiend wordt aan de export van producten zoals goud en hout, terugvloeien naar Suriname, licht Bissesur toe. Er zal meer vreemde valuta beschikbaar zijn voor importen. De internationale reserve van de Centrale Bank kan gemakkelijker aangevuld worden. Deze maatregel moet ook de druk op de wisselkoers verminderen, stelt Bissesur.

De retentieregeling betekent niet dat de exporteurs en cambio’s 30 procent moeten afdragen, benadrukt Bissesur. Zij worden wel verplicht gesteld om 30 procent van hun valuta inkomsten in SRD te wisselen. “In feite is de 30 procent bestemd voor lokale kosten, zoals uitbetalen van lokaal personeel,” stelt Bissesur. “Dat betekent dat de exporteurs nog ten hoogste 70 procent vreemde valuta overhouden, voor het financieren van inputs.”

Met het derde besluit, een verplichting dat voor importen uitsluitend mag worden betaald vanuit een Surinaamse deviezenbank, wil de Deviezencommissie enkele zaken voorkomen. Importeurs hoeven dan niet langer bij exporteurs aan te kloppen voor (duurdere) valuta om hun operaties te financieren. De eigen lokale deviezenbanken zijn dan niet langer buitenspel gezet. Met de maatregel wordt ook Trade Based Money Laundring tegengegaan. Hierbij wordt er met geld uit het buitenland goederen geïmporteerd die dan verkocht worden in Suriname. Met deze lokale geldstromen kan vervolgens binnen Suriname voor smokkelwaar en illegale goederen worden betaald.

De maatregel gaat ook transparant maken hoeveel bepaalde importgoederen- of diensten kosten. Sommige ondernemers geven te lage prijzen op waardoor ze de belasting kunnen ontduiken. “Op het moment dat de geldstromen inzichtelijk zijn, zal het lastiger zijn voor importeurs om illegaal onder te factureren,” geeft Bissesur aan. “Daarmee zullen de belastingopbrengsten verhoogd kunnen worden en zal ook de vraag naar valuta voor import van luxegoederen afnemen. Beide aspecten hebben een positief monetair effect op onder meer de wisselkoers.”

Om de druk op de valuta nog meer naar beneden te drukken, gaat de Deviezencommissie ook de invoer van cash US-dollar vrij faciliteren. Er moet uiteraard eerst aangetoond worden dat de herkomst van de valuta legaal is. Ook moet duidelijk zijn waarvoor het geld bestemd is. De Deviezencommissie gaat de export van euro’s alleen toestaan voor deviezenbanken en de Centrale Bank.

“We hebben ook vastgesteld dat er een grote behoefte is aan de uitvoer van grote bedragen cash euro door particulieren en cambio’s, merkt Bissesur op. “De Deviezencommissie zal voor die partijen de uitvoer van grote bedragen cash euro niet toestaan, vanwege de grote anti-money laundry risico’s die daarmee gepaard gaan. Echter, de uitvoer van cash euro door deviezenbanken en door de Centrale Bank, waarbij een zorgvuldige screening op de herkomst van de gelden is gewaarborgd, zal door de Deviezencommissie wel worden bevorderd en ook daar zal de Deviezencommissie soepeler toestemming voor verlenen.”  

René Gompers