Home Suriname Regering reageert over bejegening van vp in Den Haag

Regering reageert over bejegening van vp in Den Haag

12
0
regering-reageert-over-bejegening-van-vp-in-den-haag

foto

Minister Albert Ramdin licht De Nationale Assemblee in over de diplomatieke nota’s naar Nederland.


Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en
Internationale Samenwerking heeft Nederland onomwonden aangegeven dat vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk een integraal
en ondeelbaar onderdeel is van de regering van de Republiek Suriname. Hij is
democratisch gekozen en geïnstalleerd in functie. Ramdin antwoordde op een vraag van ABOP-fractieleider Dinotha Vorswijk vrijdag in De Nationale Assemblee dat de regering actie heeft ondernomen. Deze kwestie werd eerder ook aangekaart door Assembleelid Ann Sadi (NDP).


Op 28 januari zijn in de Tweede Kamer uitspraken gedaan over de vp. PVV-Kamerlid Raymond de Roon (oppositie) heeft hem ‘cocaïnecrimineel’ genoemd, die een sterke greep zou hebben op president Chan Santokhi. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken merkte op dat er alleen functionele gesprekken worden gevoerd met de vicepresident. Brunswijk is door Nederland bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel voor cocaïnesmokkel.

Ramdin zei dat een nota is gestuurd naar de Nederlandse ambassade. De regering heeft via de media kennisgenomen van de denigrerende uitspraken naar het instituut van de vicepresident. De Nederlandse regering noch de Tweede Kamer heeft schriftelijk deze positie kenbaar gemaakt aan de regering van Suriname.

De Republiek Suriname is een soevereine staat, waarbij de principes van democratie, good governance, rule of law en mensenrechten worden gerespecteerd. In dat kader is Suriname dan ook lid van regionale en internationale organisaties, met name de Caricom, de Organisatie van Amerikaanse Staten, en de Verenigde Naties.

De regering van de Republiek Suriname vraagt de Nederlandse regering om respect en erkenning te hebben voor de democratische instituten en politici in functie, staat in de diplomatieke nota die Ramdin voorgelezen heeft in De Nationale Assemblee. De minister merkte op dat minister Blok de vp heeft ontmoet tijdens de receptie die gegeven is bij de viering van 45 jaar onafhankelijkheid.

Ook is Nederland in een andere nota gewezen op de juiste grenzen van de Republiek Suriname. Nederland heeft een verkeerde kaart gebruikt bij het geven van een reisadvies. Ramdin wees erop dat de grenzen door de toenmalige premier Joop den Uyl bij de onafhankelijkheid op een schrift zijn vastgelegd.