Home Suriname Pakket maatregelen moet de koers in bandbreedte houden

Pakket maatregelen moet de koers in bandbreedte houden

16
0
pakket-maatregelen-moet-de-koers-in-bandbreedte-houden

foto

Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning vrijdagavond in De Nationale Assemblee.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de wisselkoers losgelaten worden, maar de regering heeft hier een andere mening over. Er is een pakket van maatregelen goedgekeurd door de regering dat later op de dag tijdens een persconferentie zal worden toegelicht. Vooruitlopend hierop heeft minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning vrijdag in De Nationale Assemblee enkele mededelingen gedaan. De koers gaat zich bewegen binnen een bandbreedte en wordt niet losgelaten. 

President Chan Santokhi benadrukte dat de regering kiest voor een nationale agenda. Met een pakket aan maatregelen moet de koers volgens het staatshoofd onder controle gehouden kunnen worden. De maatregelen gaan per 1 maart in. Achaibersing zei dat het koersvraagstuk bij de onderhandelingen “een toffe” is. De regering kiest niet voor het IMF maar het volk, stelde de bewindsman. Bij loslaten van de koers zouden de prijzen de lucht ingaan. Na intensief beraad is gekozen voor een pakket aan maatregelen.

De Deviezencommissie zal ook bekendmaken vandaag dat de volle honderd procent aan deviezen bij export terug moeten komen naar Suriname. Hierbij is de exporteur verplicht om 30% in te wisselen bij de Centrale Bank van Suriname. Over de bandbreedte zijn er instructies gegeven aan de banken en cambio’s. Zaken zijn volgens de bewindsman goed voorbereid. De hoogte van de bandbreedte zal later op de dag worden bekendgemaakt.

Van de US-dollars die verkocht worden, zal een deel gebruikt worden voor import van essentiële goederen. De prijzen van de basisgoederen mogen niet stijgen. Ze moeten zelfs naar beneden bijgesteld kunnen worden. De douanekoers blijft SRD 14.29 voor de US-dollar. Er zal strenge controle worden gevoerd op valutahandel en de prijzen in de winkels.