Home Suriname Dignitarissen ontvangen aangepast honorarium

Dignitarissen ontvangen aangepast honorarium

19
0
dignitarissen-ontvangen-aangepast-honorarium

foto

Minister Gracia Emanuël van ROS op bezoek bij granman Jozef Foster van Pamaka in Oost-Suriname.


Dignitarissen uit het binnenland hebben het verhoogde honorarium ontvangen. Het gaat om de traditionele gezagdragers  die al heel lang aan de bel hebben getrokken bij de regering, laat minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) optekenen. De tegemoetkoming van deze groep vindt de bewindsvrouw belangrijk, omdat ze niet uitkwamen met het geld dat zij kregen.

Starnieuws verneemt dat de verhogingen reeds in juni 2020 goedgekeurd waren door de vorige regering. Een grootopperhoofd ontving nog geen SRD 2.000. Het bedrag is opgetrokken met ongeveer SRD 1.000. Ook hoofdkapiteins, stamhoofden, kapiteins en basja’s hebben een verhoging gekregen. Een hoofdbasja en basja ontvangen ondanks de verhoging nog geen SRD 1.000 per maand.

De minister stelt dat het traditioneel gezag een verantwoordelijke taak te vervullen heeft naar zijn gemeenschap toe en is daarom van mening dat het de taak is van de overheid om ervoor te zorgen dat de dignitarissen een goede tegemoetkoming ontvangen en de waardering krijgen die zij verdienen. De eerste groep heeft de verhoging al ontvangen. Er wordt gewerkt aan de betaling van de rest van de dignitarissen. Door administratieve fouten heeft niet iedereen tegelijk de verhoging ontvangen.

Kapitein Joram Pinas van het dorp Da Palata Kampu in het Cotticagebied is blij met de verhoging die ze hebben ontvangen. Hij zegt dat de dignitarissen die verhoging nodig hadden om beter te kunnen voorzien in hun levensbehoefte en hun werk beter te kunnen doen. Pinas zegt dat het traditioneel gezag zich tijdens het werk vaak moet verplaatsen van dorp tot dorp en met de verhoging van de benzineprijzen, was dat niet makkelijk. Hij spreekt zijn waardering uit voor de snelle aanpak van deze situatie waarvoor ze al jaren aandacht hebben gevraagd.