Home Suriname Pique ook aanwezig op ‘Revoplein’

Pique ook aanwezig op ‘Revoplein’

37
0
pique-ook-aanwezig-op-‘revoplein’

foto

Siebrano Pique (tweede van links) was aanwezig op het ‘Revoplein’ op 25 februari. Hij vindt het niet goed dat 25 februari geschrapt is als nationale vrije dag. (Foto: René Gompers)


De activist Siebrano Pique was ook aanwezig bij de ceremonie op het ‘Revoplein’ donderdag. Hij wil binnen tien dagen weer protesteren, deelt hij aan Starnieuws mee. Pique is ondertussen bezig een zaak voor te bereiden tegen de Staat. Hij stelt dat zijn recht op vreedzaam protesteren is ontnomen. Bij het laatste protest is hij afgevoerd door de politie. Hij heeft een armfractuur opgelopen.

 “Mi no lobi a fasi fa den man keur a Revolutiedag af lek’ wan vrij dey,” licht Pique zijn aanwezig toe. “Den man wan gi a samenleving  wan firi lek revolutie ben habi soso negatieve invloed tap a bevolking. Terwijl a revo tyari na ideologie kon fu geloof in eigen kunnen. Daar sta ik achter. Daarom ben ik hier.”

“Met mijn arm gaat het de betere kant op,” deelt Pique mee. “Mi kan beweeg den finga keba, maar ik kan nog niet werken. Mi no man hori wan  tondeuse. Er is een scheur bij een spier. A man drai mi anu in a tegengestelde richting. Ik denk dat het iemand is die niet goed is opgeleid. Dat is zijn verantwoordelijkheid maar voor de rest gaat het prima. Ik wacht nu gewoon af, mi wakti a resultaat want mi de bezig  fu span wan zaak aan tegen de Staat. Ik wacht om me juristen oten w’o shoot.”

Pique legt uit waarom hij naar de rechter stapt: “Ik heb gebruik gemaakt van mijn democratisch recht, een vreedzame betoging voeren. En als dat mij ontnomen wordt, kan ik dat niet zo laten. Los fu a feit dat mi kisi wan mankeri. Mi denki dati den man no handel bun. Meki den man shi den fouten in. Als ik de mijne inzie, kunnen zij hun fouten ook inzien.”

Pique gaat ondertussen door met actievoeren tegen het beleid van de regering. Het volgende protest is binnenkort. “Dat wil ik nog geheim houden maar het is wel binnen tien dagen,” deelt hij mee. Voor 3 maart is door een andere groep (met Rendel Feller als contactpersoon) een actie aangekondigd. “Ik ga hen ondersteunen, zolang het gaat om opkomen voor onze rechten. U ziet me sowieso op 3 maart,” kondigt Pique aan.

René Gompers