Home Suriname Panka: 25 februari zal altijd herdacht worden

Panka: 25 februari zal altijd herdacht worden

36
0
panka:-25-februari-zal-altijd-herdacht-worden

foto

Ex-legerleider Desi Bouterse zal voor het eerst geen krans leggen in de nacht van 24 op 25 februari bij ‘Revo-plein’. (Archieffoto)


NDP-voorzitter tevens ex-legerleider Desi Bouterse legt zoals gebruikelijk in de nacht van 24 op 25 februari een krans bij het Monument van de Revolutie. Door de avondklok is de ceremonie verschoven naar vandaag om 12.00 uur. NDP-woordvoerder Ricardo Panka zegt in gesprek met Starnieuws dat het jammer is dat 25 geen nationale feestdag meer is, maar die dag zal volgens hem altijd worden herdacht. Er wordt een aangepast programma afgewerkt, rekening houdend met de Covid-maatregelen. 

Voor de tweede keer is 25 februari geschrapt van de lijst van nationale dagen. Eerder was het de toenmalige president Ronald Venetiaan die vond dat een staatsgreep niet kan worden verheven tot nationale vrije dag. President Chan Santokhi heeft een commissie ingesteld om hem te adviseren over deze dag. Panka zegt dat slechts vier maatschappelijke groepen zijn geraadpleegd. “Dit is geen weerspiegeling van de samenleving. De NDP is totaal niet gehoord, waardoor alleen tegenstanders zijn geraadpleegd”, merkt hij op. 

Panka voert aan dat een nationale dag geen feestdag hoeft te betekenen. Zo is de slavernij een mensonterende periode geweest, maar 1 juli wordt herdacht. Ook de omstandigheden waaronder verschillende groepen naar Suriname zijn gekomen, zijn niet rooskleurig geweest. Maar die dagen worden toch herdacht door de nazaten van de immigranten. Hij benadrukt dat op ‘Revo-dag’ ook geen feest gevierd wordt, het gaat om een herdenking. 

Hoe dan ook kan een deel van de geschiedenis van Suriname niet worden weggemaakt. 25 februari 1980 was een markant moment in de geschiedenis van het land. Deze dag heeft een omwenteling gebracht in de loop van de geschiedenis. Het is belangrijk om daarbij stil te staan, of je nou voor- of tegenstander ervan bent, merkt Panka op.