Home Suriname Column: Voorbereiding onontbeerlijk

Column: Voorbereiding onontbeerlijk

32
0
column:-voorbereiding-onontbeerlijk

foto


In de aanloop naar een nieuw voetbalseizoen worden er door grote clubs trainingskampen belegd en oefenwedstrijden gespeeld. Het management van zulke clubs spaart koste nog moeite om de ‘motor’ zo gauw mogelijk op gang te brengen, om een flitsende seizoenstart mogelijk te maken. Een goed begin is immers het halve werk, want door te falen in de voorbereiding, bereid jij je immers voor om te falen, volgens de bekende Benjamin Franklin. Geen wonder dat in deze fase niets aan het toeval wordt overgelaten. In landen zoals Suriname waar dit besef nog niet is doorgedrongen, zien we dat de competitie al bijna een jaar stilligt, terwijl de WK-kwalificatiewedstrijden naderen en ook de Concacaf-verplichtingen van de landskampioen, aanstaande zijn. Een bezoek aan social media toont een groeiend onbegrip voor het verbod op voetballen in de open lucht, terwijl sectoren waarbij het onmogelijk is om sociale afstand te houden, al geruime tijd weer zijn opgestart. Velen vragen zich af waar we als land naartoe willen met de sport.

Over exact 27 dagen treedt Suriname in het kader van WK-kwalificatie aan tegen Cayman Island. Ware het niet dat de bondscoach de beschikking heeft over een aantal diaspora-spelers, dan kon hij fluiten naar een goed resultaat. Gelukkig heeft een aantal professionele spelers zich bereid verklaard om uit te komen voor Natio. Deze spelers trainen en spelen meerdere malen per week met hun club, waardoor zij wel in een goede vorm steken. Echter moet het aspect van op mekaar ingespeeld zijn, niet uit het oog worden verloren. Het zou ideaal zijn geweest als de coach de spelers minimaal een week bij elkaar had en tenminste een serieuze oefenwedstrijd had gespeeld, zodat de groep mekaar kon leren kennen en aanvoelen. Het is te hopen dat de keuzeheer gebruikmakend van de moderne technologie (virtuele vergaderingen), de spelers op gezette tijden bij elkaar brengt en zo zijn speelwijze met hen bespreekt. Hierdoor zijn ze alvast een beetje ingewijd in zijn plannen, waardoor het makkelijker zal zijn in de praktijk.

Inter Moengotapoe-trainer Jozef Joekoe daarentegen, beschikt niet over de luxe van diaspora-spelers, maar zal het moeten doen met de lokale spelers die nu al haast een jaar niet hebben gevoetbald. Nu de Concacaf heeft bepaald dat de wedstrijden in de laatste week van april zullen plaatsvinden, lijkt het een verloren toernooi te worden voor onze landskampioen. Het is bekend dat spelers na een periode zonder voetbal, tijd nodig hebben om weer te wennen. Gezien de spelers zo lang niet in actie zijn geweest, zal een gedegen voorbereiding onontbeerlijk zijn. De conditionele prikkels moeten systematisch worden toegediend, zodat er geen blessures optreden. Het lijkt me niet haalbaar dat de oefenmeester van Inter Moengotapoe in de tijd die hem nog rest, in staat zal zijn om de ploeg klaar te stomen voor het meetmoment over ongeveer twee maanden.

Als op de technische vergadering die gepland staat voor de eerste week van maart, mocht blijken dat de overige clubs ook niet in de gewenste vorm verkeren, zou het wenselijk zijn draagvlak te zoeken onder de overige deelnemers, om het toernooi voor deze jaargang, af te blazen. Het is nadelig voor de spelers om na zo een lange rustperiode ineens weer hard ertegen aan te gaan. Geheel in overeenstemming met Franklin ben ik van mening dat het onder de gegeven omstandigheden een afgang zal worden voor de Surinaamse landskampioen: “By failing to prepare, you are preparing to fail”.

M