Home Suriname Hooghart: Tijdstip loonsverhoging ambtenaren nog onduidelijk

Hooghart: Tijdstip loonsverhoging ambtenaren nog onduidelijk

37
0
hooghart:-tijdstip-loonsverhoging-ambtenaren-nog-onduidelijk

foto

CLO-voorzitter Ronald Hooghart zegt niet bang te zijn voor het onderzoek van de pg naar de woningbouwprojecten. “Mek’ pg go sribi yere te a wani a sa sroto mi”. (Foto: Raoul Lith)


Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisatie, zegt dat er een goed gesprek is geweest met president Chan Santokhi. “We hebben prettig met elkaar gesproken en hij begrijpt de dingen heel goed. Maar bij ons gaat het erom, wanneer komt de uitvoering van de dingen,” stelt Hooghart. Hij heeft dinsdag een persconferentie belegd waarbij  verschillende zaken zijn uiteengezet. Wanneer de ambtenaren het verhoogde loon zullen ontvangen, is nog niet duidelijk.

“Deze regering heeft in juli de twk die de mensen kregen, stopgezet. En dat doe je niet. De mensen leven al bijkans twee jaren met dat salaris, je verhoogt de prijzen en dan trek je twk af,” betoogt Hooghart. Als voorbeeld geeft hij aan dat een interieurverzorger SRD 2.500 ontvangt. Hiernaast kreeg de persoon een twk van SRD 625 die door de regering is stopgezet. “Ik vind het een onwaarachtige benadering, die mensen moeten het geld krijgen”.

Hooghart merkt op dat de president niet oneens was met de eis dat de mensen het geld moeten ontvangen. Maar wanneer dit precies wordt uitgewerkt en uitbetaald gaat worden, is nog niet bekend. De CLO-voorman geeft aan dat het niet om de koopkrachtversterking gaat. Er zijn afspraken gemaakt en vanaf juli zijn de twk niet geplaatst op het salaris.

De vakbondsleider heeft zich ook uitgelaten dat veel mensen bedreigd worden met ontslag nadat die te werk gesteld zijn op verschillende ministeries. Hij meent dat hooggeplaatste functionarissen misbruik maken van hun posities om mensen te bedreigen. Dit vraagstuk wordt ook nader bekeken. ‘Den man wan sroto ala prominent blakaman san wan feti tegen regering. Want if mi ben wan f’furu was ik al lang miljonair in dit land,” reageert Hooghart over het onderzoek dat ingesteld zal worden door het Openbaar Ministerie naar de woningbouwprojecten die hij uitvoert aan de Esperanceweg. “Mek’ pg go sribi yere te a wani a sa sroto mi”.

Volgens Hooghart is er met de president ook gesproken over het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “Kijk over snoeien in het apparaat, niemand heeft dat tegen mij gebruikt, niet de president, niemand”. Hooghart geeft aan dat er wel goed gecommuniceerd dient te worden vooral tegen de senioren. Dat cijfermatige gebeuren is volgens hem niet interessant voor hen. “IMF is niet in dienst van derde wereldlanden, niet in dienst van arme mensen. IMF is geschapen om die slavernij op een simpele wijze door te voeren. De uitbuiting van derde wereld mensen”.   

Hooghart merkt op dat hij bereid is verder te praten met de regering.

Raoul Lith