Home Suriname Sahara-zandwolk zal nog even blijven hangen

Sahara-zandwolk zal nog even blijven hangen

41
0
sahara-zandwolk-zal-nog-even-blijven-hangen

foto

Dit beeld dat door NASA is genomen toont de schaal van de zandwolk in verhouding tot de continenten die aan de Atlantische Oceaan grenzen.


Een grote zandwolk uit de Sahara treft het Caribisch gebied, inclusief Suriname en Guyana. Het zand geeft de omgeving een mistige aanblik. De zandwolk zal de komende dagen blijven hangen, waardoor het zicht en de luchtkwaliteit slecht kunnen zijn.

“Het is geen onbekend fenomeen. We krijgen bijna jaarlijks te maken met zandstormen. In ons vakgebied noemen we het heiigheid. Dat is dan wanneer er op dat moment meer stofdeeltjes in de atmosfeer zijn. En deze komen dan vanuit het Sahara-gebied,” zegt Rajkoemar Nanda van de Meteorologische dienst. Veel mensen hebben de afgelopen dagen beelden en berichten gedeeld op social media over de zandwolk uit de Sahara.

De meteoroloog merkt op dat dit verschijnsel veelal rond deze periode, de kleine droge tijd merkbaar is. “We hebben te maken met noordoost passaat winden. Deze sterke winden brengen dan deze stofdeeltjes naar ons gebied vanuit het Sahara.” Voor mensen die astmatische problemen hebben, is het raadzaam om een stofmasker op te hebben.

Nanda vertelt dat dit beeld voorlopig zo zal blijven. Echter merkt hij op dat mensen nodeloos paniekberichten delen. Het hoeft niet zo te zijn dat er in de hele kleine droge tijd stof is uit het noordoosten. “Het hangt er ook vanaf hoeveel stof er is en waar de winden het naartoe brengen.” De meteoroloog merkt op dat dit beeld meer in het noordelijk deel van het land te merken is.

Hij roept de gemeenschap op kalm te zijn en geen onnodige informatie te delen. Volgens hem moeten juist mensen in landen waar veel industrieën zijn, zich zorgen maken. “Omdat er daar nog gevaarlijkere stoffen in de atmosfeer hangen dan nu alleen de zanddeeltjes.”

Ook in buurland Guyana doet het fenomeen zich voor. Volgens het Guyanese Hydromet Office kan het stof gevaarlijk zijn vanwege het verminderde zicht, terwijl stofdeeltjes de symptomen van aandoeningen van de luchtwegen en allergieën kunnen verergeren. Het stof kan irritatie van ogen, neus en keel veroorzaken.

Naast de toch al droge atmosfeer, wordt verwacht dat de stofwolk uit de Sahara het zicht tussen 4 en 6 kilometer zal verminderen en op sommige plaatsen steeds dikker kan worden, zegt de dienst.

“Inwoners, bezoekers en maritieme gebruikers wordt gevraagd zeer voorzichtig te zijn en bereid te zijn om indien nodig mitigerende maatregelen te nemen, aangezien een aanzienlijke vermindering van de zichtbaarheid waarschijnlijk al optreedt of zal optreden”, aldus de meteorologische dienst van Guyana.

Personen met ademhalingsproblemen of allergieën dienen ervoor te zorgen dat ze reizen met alle voorgeschreven medicijnen of dat ze deze bij de hand hebben. Mariene gebruikers dienen de situatie nauwlettend in de gaten te houden, samen met de voorspellingen voor eventuele verdere verslechtering.

Elk jaar waait er meer dan 180 miljoen ton stof uit Noord-Afrika, dat
door sterke seizoenswinden uit de Sahara wordt gehaald. Het bekendst
zijn de enorme, opzichtige pluimen die over de tropische Atlantische
Oceaan naar Amerika trekken. Maar het stof gaat ook ergens anders heen:
het nestelt zich weer in andere delen van Afrika of drijft noordwaarts
richting Europa.