Home Nederland PvdA-lijsttrekker Ploumen: ‘Geef jongeren premie voor aankoop eerste huis’

PvdA-lijsttrekker Ploumen: ‘Geef jongeren premie voor aankoop eerste huis’

29
0
pvda-lijsttrekker-ploumen:-‘geef-jongeren-premie-voor-aankoop-eerste-huis’

Ploumen (PvdA) en Hoekstra (CDA) over woningtekort: ‘Meer huizen bijbouwen’

De PvdA wil verder huisjesmelkers aanpakken. “Je hebt maar één huis nodig om in te wonen. Maar sommigen hebben er 590, zoals prins Bernhard”, zei Ploumen. Ze pleit voor belasting op huurinkomsten en wil dat de overheid boetes kan uitdelen als de regels niet worden nageleefd. “Wonen is een verdienmodel geworden.”

Het CDA is daar milder in, maar wil wel dat het onmogelijk wordt om hele blokken woningen op te kopen. Ondernemers mogen wat lijstrekker Hoekstra betreft nog wel een pand verhuren. “Dat moet kunnen.” De overdrachtsbelasting voor een tweede “of zoveelste huis” moet volgens de partij wel fors omhoog.

Kanker, diabetes en hart- en vaatziekten

Een studiogast wil weten hoe de partijen zich willen inzetten om ziektes als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten te voorkomen. Beide partijen willen dat mensen makkelijker gezond kunnen leven. “Het is aan ons om gezond leven makkelijker te maken”, zei Ploumen. Dat zou volgens haar kunnen met een suikertaks en de afschaffing van btw op groente en fruit.

Hoekstra sluit zich daarbij aan. Ook pleit hij voor meer onderzoek naar ziektes als alzheimer, obesitas en kanker:

CDA en PvdA: ‘Schaf BTW af op groente en fruit om gezond leven te vergemakkelijken’

Aan het begin van de uitzending reageerden de lijsttrekkers ook op de coronapersconferentie van demissionair premier Rutte en minister de Jonge, eerder vanavond. Ploumen: “Ik vond het eigenlijk een heel slecht verhaal. De cijfers lopen op, de massagesalons gaan open, maar jongeren mogen maar één dag naar school, de universiteiten en de hogescholen blijven dicht?”

Hoekstra, ook demissionair minister van Financiën, is blij dat er meer mogelijk is binnen het onderwijs. “Het is ook belangrijk dat er meer kan op het gebied van sporten (voor jongeren tot 27 jaar, red.) en voor de contactberoepen. Je zou graag meer willen, we hebben er allemaal genoeg van. Maar ik ben blij dat dit nu weer kan.”

Opleidingen in de zorg

Een kijker vroeg via de online community hoe de partijen een opleiding in de zorg aantrekkelijker willen maken voor aankomend studenten. De PvdA wil dat de salarissen voor de zorgmedewerkers omhoog gaan. Daar heeft de partijen eerder voorstellen voor ingediend in de Kamer. “Ik vind het heel teleurstellend dat daar geen meerderheid voor was.”

CDA-lijsttrekker Hoekstra beaamt dat geld inderdaad essentieel is om jongeren te enthousiasmeren voor het vak. Hij pleit dan ook voor een verhoging van het minimumloon en wil de belastingen verlagen voor mensen met een middeninkomen.

Hoekstra wil ook af van alle formaliteiten waar zorgmedewerkers zich mee bezighouden:

Hoe willen PvdA en CDA een opleiding in de zorg aantrekkelijk maken?

En hoe denken de lijsttrekkers eigenlijk over cultuur? Dat vraagt een van de studiogasten zich af. Ze komt uit Brabant en speelt in een dweilorkest. Er komt steeds minder subsidie vrij voor die activiteiten, vertelt ze. Beide politici benadrukken het belang van de cultuursector en willen dat er meer geld voor vrijkomt. “Cultuur brengt ons samen en vertelt ons iets over wie we zijn”, aldus Hoekstra.

Ploumen wil dat het geld voor cultuur verspreid wordt over het hele land:

Ploumen (PvdA) en Hoekstra (CDA): ‘Meer geld naar cultuur’

De komende dagen gaan andere lijsttrekkers van grote partijen in gesprek met jongeren, behalve PVV-lijsttrekker Geert Wilders; hij sloeg de uitnodiging af. Morgen is het de beurt aan Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66). Dat gesprek begint om 20.00 uur.

Je kunt live meekijken via de site en app, de Facebookpagina’s van de NOS en NOS op 3 en de YouTube-pagina van NOS op 3. Via sociale media kan iedereen vragen stellen aan de politici.

Zo ziet het programma voor de rest van de week eruit:


NOS

Wil je het hele gesprek met Hoekstra en Ploumen terugkijken? Dat kan hier:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here