Home Suriname Ecuador: Arauz en Lasso in tweede ronde verkiezingen

Ecuador: Arauz en Lasso in tweede ronde verkiezingen

38
0
ecuador:-arauz-en-lasso-in-tweede-ronde-verkiezingen

foto

De ambtstermijn van de zittende president Lenin Moreno loopt af op 24 mei. (Foto: Reuters)


Bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van Ecuador op 11 april zullen econoom Andres Arauz en de voormalige bankier Guillermo Lasso tegen elkaar strijden om de hoogste functie in het land. Dat heeft de Nationale Kiesraad van het land besloten na een gedeeltelijke hertelling van de stemmen.Arauz (36), de beschermeling van de voormalige president Rafael Correa, won de eerste ronde met 32,72 procent van de stemmen. Lasso won 19,74 procent en versloeg daarmee de inheemse leider Yaku Perez die 19,39 procent won. De eindresultaten van de stemming van 7 februari zijn vandaag bekendgemaakt door Santiago Vallejo,  de secretaris van het kiesorgaan.

De resultaten werden goedgekeurd door vier van de vijf leden van het kiesorgaan tijdens een bijeenkomst die tot in de vroege uurtjes van zondagochtend duurde.

Perez, een 51-jarige milieuadvocaat, had formeel een verzoek ingediend voor een hertelling in 17 van de 24 provincies van Ecuador, dat woensdag werd opgeschort. Bij de hertelling zouden ongeveer zes miljoen stembiljetten betrokken zijn geweest, wat neerkomt op ongeveer 45 procent van de geregistreerde kiezers in Ecuador.

Perez beweerde dat er fraude was gepleegd om hem uit de tweede ronde te houden nadat hij van de tweede naar de derde plaats was verplaatst door Lasso’s nipte voorsprong in het midden van de telling.

“Vandaag heeft de democratie gezegevierd, we gaan met moed en optimisme naar deze tweede ronde”, zei Lasso in een verklaring na de aankondiging.

De ambtstermijn van de zittende president Lenin Moreno loopt af op 24 mei.

De Organisatie van Amerikaanse Staten drong er bij de Nationale Kiesraad van Ecuador op aan om “naleving van de verkiezingskalender te garanderen” om ervoor te zorgen dat de tweede ronde van april plaatsvindt zoals gepland.