Home Suriname VK: 2.300 kg coke onderschept in bananen uit Colombia

VK: 2.300 kg coke onderschept in bananen uit Colombia

35
0
vk:-2.300-kg-coke-onderschept-in-bananen-uit-colombia

foto

De zending is gelijk aan meer dan de helft van de hoeveelheid cocaïne die in een gemiddeld jaar in beslag wordt genomen. (Foto: NCA)


In een partij bananen vanuit Colombia is 2.300 kilo cocaïne onderschept in het Verenigd Koninkrijk. De lading heeft een geschatte waarde van US$ 258 miljoen en is onderschept in Portsmouth, waar de drugs eruit werd gehaald, zei de National Crime Agency (NCA).

De pallets werden vervolgens geladen met dummypakketten en afgeleverd bij Tottenham Industrial Estate in Noord-Londen. Tien mensen zijn gearresteerd in deze kwestie. Het gaat om een van de grootste inbeslagnames van drugs in het VK ooit. De NCA zei dat drie mensen waren aangeklaagd.

De inval was een gezamenlijke operatie van de NCA en de Met Police. Het volgende op een onderzoek van een week naar aanleiding van inlichtingen die rechercheurs hadden ontvangen. Agenten volgden de verzending van drugs op 41 pallets toen deze in Portsmouth aankwamen, waar agenten van de Britse grenswacht de cocaïne verwijderden.

De pallets werden vervolgens afgeleverd bij Tottenham. De politie trok naar binnen zodra er voldoende bewijs was verzameld van een bewakingsoperatie op de locatie. Beelden gemaakt door camera’s die de agenten op het lichaam droegen, toonden gewapende agenten die binnenvielen in opslageenheden waar de drugs zou worden afgeleverd.

Simon Morig van The Met gelooft dat de agenten de georganiseerde criminelen een slag van meer dan US$ 140 miljoen hebben toegebracht. “Tegen de tijd dat het is opgedeeld in deals, zouden we het kunnen hebben over vijf miljoen drugsdeals,” zei hij. “Dat zijn vijf miljoen deals die van de straten van het VK zijn gehaald – het zal een diepgaand effect hebben op de prijs in het VK en de betrokken criminelen.”

John Coles, hoofd van de gespecialiseerde operaties bij de NCA, zei: “Illegale drugs vormen een bijtende bedreiging en degenen die in cocaïne handelen, zijn vaak gewelddadig en uitbuitend.” Hij voegde eraan toe dat de levering van cocaïne rechtstreeks verband houdt met het gebruik van vuurwapens, mes-criminaliteit en de uitbuiting van jonge en kwetsbare mensen.

De onderschepte lading is gelijk aan meer an de helft van de hoeveelheid cocaïne die in gemiddeld een jaar in beslag wordt genomen. Tot maart 2020 was er ongeveer 4.200 kg drugs in beslag genomen in het VK.