Home Nederland Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP): ‘Hoger onderwijs moet weer open’

Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP): ‘Hoger onderwijs moet weer open’

46
0
klaver-(groenlinks)-en-marijnissen-(sp):-‘hoger-onderwijs-moet-weer-open’

Als het aan Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) ligt, gaat ook het hoger onderwijs per 1 maart weer open. Dat zeiden de lijsttrekkers vanavond bij het NOS op 3 verkiezingsprogramma. Ze willen dat studenten van het hbo en de universiteiten ook weer fysiek onderwijs kunnen volgen.

Ze reageerden daarmee op het nieuws dat vanavond bekend werd na het Catshuisberaad, dat middelbare scholen vanaf volgende week deels open gaan. “Het is van het grootste belang dat er weer hoger onderwijs is”, aldus Klaver.

Volgens de GroenLinks-lijsttrekker ging men er aan het begin van de coronacrisis vanuit dat de kwetsbaren alleen ouderen waren. “Maar jongeren zijn ook kwetsbaar geworden”, aldus Klaver. Veel jongeren lijden onder de coronamaatregelen en dat heeft effect op hun mentale toestand.

Klaver vindt bovendien dat er te weinig is geïnvesteerd in crisisdiensten waar mensen met psychische klachten terecht kunnen. Marijnissen voegt eraan toe dat er compensatie moet komen voor jongeren. “Voor mentale schade, maar ook financiële schade.”

Jesse Klaver en Lilian Marijnissen over jongeren en hoger onderwijs:

Klaver (GroenLinks) en Marijnissen (SP): ‘Hoger onderwijs moet weer open’

De lijsttrekkers gingen in gesprek met een aantal jongeren die in de studio aanwezig waren. Er kwamen twee grote thema’s aan bod: klimaat en wonen. Zo vroeg een van de studiogasten hoe GroenLinks en de SP denken over kernenergie opwekken, als middel om de klimaatdoelen van 2050 te halen. Beide partijen zijn tegen.

“Wij zijn niet voor de bouw van een kerncentrale”, benadrukt Marijnissen. Klaver beaamt dat kernenergie een CO2-neutrale oplossing is. “Maar ik denk dat we het niet nodig hebben”, aldus de GroenLinks-lijsttrekker.

Klaver denkt de klimaatdoelen te kunnen halen zonder kernenergie. En ook Marijnissen pleit voor andere oplossingen:

Lijsttrekkers Klaver en Marijnissen over kernenergie: ‘niet nodig’ en ‘veel te duur’

Een van de studiogasten vroeg zich af of ze volgend jaar een huis kan kopen. Waarschijnlijk niet, denken beide lijsttrekkers. Ze zeggen dat er een hoop moet gebeuren om het woningprobleem op te lossen. Klaver zegt dat de woningmarkt de afgelopen tien jaar ‘volstrekt verziekt’ is. “Woningen worden gezien als handelswaar, aldus de GroenLinks-lijsttrekker.

Marijnissen zegt dat ze blij is dat de prijzen van sociale huurwoningen worden bevroren vanwege de coronacrisis. Die motie, die door de SP, GroenLinks en PvdA was ingediend, is eerder deze week aangenomen door de Tweede Kamer.

Beide lijsttrekkers hebben concrete ideeën over het woningtekort:

Jesse Klaver (GroenLinks): ‘De afgelopen tien jaar is de woningmarkt volstrekt verziekt’

De komende dagen gaan andere lijsttrekkers van grote partijen in gesprek met jongeren. Behalve PVV-lijsttrekker Geert Wilders, hij sloeg de uitnodiging af. Morgen is het de beurt aan Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Kees van der Staaij (SGP). Ook dan is het weer mogelijk om het gesprek live mee te kijken via de site en app, de Facebookpagina’s van de NOS en NOS op 3 en de YouTube-pagina van NOS op 3. Via de sociale media kanalen kan iedereen vragen stellen aan de politici.

Zo ziet de programma voor de rest van de week eruit:


NOS

Gisteravond was VVD-lijsttrekker en demissionair premier Rutte al te gast bij het NOS op 3 verkiezingsprogramma. Hij sprak onder meer over de huidige coronamaatregelen, huisvesting, studiefinanciering en het klimaat. Het gesprek kan je hier terugkijken of teruglezen.

Kijk hier het hele gesprek met Klaver en Marijnissen terug:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here