Home Nederland Waarom veel zwarte Amerikanen het coronavaccin wantrouwen

Waarom veel zwarte Amerikanen het coronavaccin wantrouwen

31
0
waarom-veel-zwarte-amerikanen-het-coronavaccin-wantrouwen

Amerika worstelt met een diepe kloof tussen het aantal witte en zwarte mensen dat zich laat vaccineren. Tot nu toe ging meer dan de helft van de vaccins naar witte Amerikanen en slechts een schamele 5 procent naar mensen in de zwarte gemeenschap. Deze ongelijkheid komt niet alleen doordat het vaccin minder toegankelijk is voor Afro-Amerikanen, maar ook door een diepgeworteld wantrouwen tegen de medische wereld.

“Ik vertrouw het niet. Het spul dat ze voor ons ontwikkelen, maakt ons waarschijnlijk toch dood”, zegt boksschoolhouder Martin McDowell. Zijn boksschool staat in een van de armste wijken van Baltimore. “Heb je weleens van Tuskegee gehoord?”

McDowell verwijst naar een berucht experiment dat plaatsvond in Tuskegee, Alabama. Bij dit onderzoek beloofden witte wetenschappers gratis zorg aan zeshonderd arme, zwarte mannen in ruil voor hun deelname. Veertig jaar lang werden zij opzettelijk niet behandeld tegen syfilis, omdat de onderzoekers het verloop van die ziekte wilden bestuderen.

De deelnemers kregen niets te horen over de ware aard van het experiment. Velen van hen werden blind, kregen psychische stoornissen of stierven aan de gevolgen van de ziekte. En het is niet het enige onethische experiment dat is uitgevoerd op zwarte mensen. Overigens heeft toenmalig president Clinton in 1997 namens de Amerikaanse overheid excuses aangeboden voor het experiment van Tuskegee, dat hij “overduidelijk racistisch” noemde.

Dit verleden is aanleiding voor veel wantrouwen binnen de zwarte gemeenschap, vertelt McDowell tegenover correspondent Marieke de Vries:

Zwarte burgers sceptisch over inenten: ‘Wij vertrouwen het gewoon niet’

In Washington D.C. heeft dominee Kendrick Curry een tijdelijke vaccinatiekliniek bij zijn kerk geopend. Zo hoopt hij meer mensen in zijn gemeenschap te bereiken. “Veel mensen zijn bijgelovig of krijgen verkeerde informatie. Overal gaan geruchten rond die zijn gebaseerd op negatieve gebeurtenissen in het verleden.” De wijk waar de kerk staat is het zwaarst getroffen door de pandemie, maar er worden de minste mensen gevaccineerd.

“Wij zijn hier niet alleen om het vaccin uit te delen, maar ook om mythes te ontkrachten en desinformatie tegen te gaan. Zo kunnen we als gemeenschap een stap vooruit zetten”, zegt Curry.

Het zijn de gesprekken bij de kapper of bij de schoonheidsspecialist. Die zullen het verschil maken.

Volgens hem is het belangrijk dat bekendheden zoals vicepresident Harris of basketbalster Michael Jordan het goede voorbeeld geven en zich publiekelijk laten vaccineren. Curry zegt dat het nóg belangrijker is dat mensen in de buurt het voortouw nemen.

“Het zijn juist de dominees, de lokale ondernemers, de buurtwinkeliers… Het zijn de gesprekken bij de kapper of bij de schoonheidsspecialist. Die zullen het verschil maken.”

Boksschoolhouder McDowell heeft zelf twee familieleden verloren aan corona, toch weet hij het zeker. “Ik neem het niet.” En hij is niet alleen, meer dan de helft van de zwarte Amerikanen laat weten nog te twijfelen over het vaccin.

Grote uitdaging

Het grote verschil in de vaccinatiegraad tussen bevolkingsgroepen vormt een grote uitdaging voor de regering-Biden. Op zijn tweede dag als president heeft Biden een decreet getekend om de raciale ongelijkheid aan te pakken. Daarbij heeft hij speciale adviseurs benoemd die zich gaan richten op de gezondheidszorg.

Het debat over de vaccinaties binnen de zwarte gemeenschap is onderdeel van een lange, gecompliceerde geschiedenis. “Mensen vergeten dat niet zomaar,” zegt dominee Curry. “Maar ik wil dat iedereen begrijpt waarom we dit moeten doen. Het is een kwestie van leven of dood.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here