Home Nederland Uitspraak spoedappèl vertraagd door wraking gerechtshof

Uitspraak spoedappèl vertraagd door wraking gerechtshof

40
0
uitspraak-spoedappel-vertraagd-door-wraking-gerechtshof

Het spoedappèl dat de Nederlandse Staat heeft aangespannen in afwachting van een uitspraak in hoger beroep over de avondklok, heeft vertraging opgelopen doordat actiegroep Viruswaarheid het gerechtshof heeft gewraakt.

De rechtbank in Den Haag bepaalde vandaag dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De Nederlandse Staat gaat tegen deze uitspraak in beroep, maar wil dat de avondklok tot er een uitspraak is, van kracht blijft. Daarom werd het hof via een zogeheten spoedappèl gevraagd de uitspraak in afwachting van het hoger beroep te schorsen. Maar door de wraking loopt dat nu vertraging op.

Een wrakingskamer gaat nu beoordelen of het verzoek terecht is.

Ik wraak u, ik accepteer dat niet.

Het ging vanmiddag vrijwel direct na aanvang van de zitting mis toen huisjurist Jeroen Pols van Viruswaarheid het woord wilde nemen en door Marie-Anne Tan-de Sonnaville, de voorzitter van het gerechtshof, de mond werd gesnoerd. Toen Pols doorsprak dreigde Tan-De Sonneville hem uit de zaal te laten verwijderen. “Ik wraak u, ik accepteer dat niet” zei Pols toen en daarop werd de zitting geschorst .

Enige tijd later werd de zitting hervat om de wrakingsgronden vast te stellen. Toen werd duidelijk dat Pols niet alleen de voorzitter van het gerechtshof wraakte, maar de hele kamer, dus alle aanwezige raadsheren in deze zaak.

Pols noemde vier gronden om het hof te wraken:

1. Het hof vindt het nodig om het hoger beroep van de Staat “met turbospoed” te behandelen, terwijl de rechtbank vandaag met een uitgebreid vonnis is gekomen. Dat moet eerst zorgvuldig bestudeerd worden, zegt Pols. Hij noemt het hof daarom vooringenomen.

2. Voorzitter Tan-de Sonnaville gebruikte per vergissing de oude naam van Viruswaarheid, Viruswaanzin.

3. Ook zou de voorzitter van het hof ten onrechte hebben gezegd dat alleen de advocaat van Viruswaarheid het woord mag voeren. “Dat staat nergens in de wet”, zegt Pols.

4. Het laatste argument dat Pols noemde was dat Viruswaarheid geen eigen journalist mocht meenemen, terwijl er wel pers aanwezig was in de zaal.

Kijk hier naar de toelichting van Viruswaarheid:

Actiegroep Viruswaarheid licht wrakingsverzoek toe

De argumenten zijn nu op papier gezet en de wrakingskamer hoort argumenten van Viruswaarheid. Dan de kamer beoordelen of de raadsheren inderdaad van vooringenomenheid blijk hebben gegeven en of er nieuwe raadsheren moeten worden aangesteld. Het is onduidelijk hoelang dit gaat duren.

Inmiddels is wel duidelijk dat het hoger beroep over de avondklok op vrijdag dient.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here