Home Nederland Ongelukken door ijzel leiden tot bovengemiddelde drukte op spoedeisende hulp

Ongelukken door ijzel leiden tot bovengemiddelde drukte op spoedeisende hulp

44
0
ongelukken-door-ijzel-leiden-tot-bovengemiddelde-drukte-op-spoedeisende-hulp

IJzel en gladheid leidden vandaag tot meer ongelukken dan normaal, waardoor de afdelingen spoedeisende hulp in het land het bovengemiddeld druk hadden. De drukte was vergelijkbaar met die van afgelopen weekend, toen er veel valpartijen waren op het ijs, meldt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

David Baden van de NVSHA: “Veel mensen zijn gevallen, met bijbehorende breuken. Dan gaat het om gebroken polsen, heupen, bovenarmen en ook mensen die op hun hoofd gevallen zijn.”

Volgens Baden is een substantieel deel van de patiënten die zich bij de spoedeisende hulp gemeld hebben overigens al in het weekend gevallen. “Dat zijn mensen die bijvoorbeeld in eerste instantie dachten dat de klachten wel meevielen en vandaag toch zijn doorgestuurd door hun huisarts.”

Baden werkt zelf als arts bij de spoedeisende hulp in het Utrechtse Diakonessenhuis. “Hier was het zo druk dat we hulp hebben gekregen van extra personeel.” Baden denkt niet dat het advies om niet de weg op te gaan massaal is genegeerd. “De meeste mensen hier op de eerste hulp moesten vanochtend echt naar buiten voor bijvoorbeeld hun werk en zijn toen ongelukkig ten val gekomen.”

Code rood ingetrokken

Vandaag gold vanaf 03.00 uur ’s nachts in het hele land code rood vanwege “verraderlijke gladheid”. Vooral op lokale wegen en stoepen was het glad. Het KNMI waarschuwde daarom niet de weg op te gaan als dat niet strikt noodzakelijk was. In de loop van de dag werd de waarschuwing ingetrokken vanuit het zuidwesten van het land. Om 12.55 uur gold er in het hele land geen code rood meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here