Home Suriname Ecuador: Hertelling stemmen presidentsverkiezingen

Ecuador: Hertelling stemmen presidentsverkiezingen

37
0
ecuador:-hertelling-stemmen-presidentsverkiezingen

foto

Aanhangers van presidentskandidaat Yaku Perez hebben zich verzameld buiten de Nationale Verkiezingsraad in Quito, Ecuador.(Foto: Reuters)


De verkiezingsautoriteit van Ecuador heeft gezegd dat het in het grootste deel van het land een hertelling zal houden om de transparantie van de presidentsverkiezingen van zondag te waarborgen. De hertelling volgt nadat één van de kandidaten beschuldigingen had geuit van verkiezingsfraude.

Econoom Andres Arauz won de stemming van zondag en ging over naar de tweede ronde van 11 april. Met minder dan 1% van de stemmen die nog geteld moeten worden, heeft Guillermo Lasso een kleine voorsprong op de inheemse activist Yaku Perez in de race om de tweede plaats.

Perez eiste een volledige hertelling nadat hij had gezegd dat de stemming was gemanipuleerd, zonder bewijs van fraude voor te leggen. Hij stelde dat de gegevens in de notulen van verschillende stembureaus in strijd zijn met de gegevens die zijn ingevoerd in het stemtelsysteem.

Voorzitter Diana Atamaint van de Nationale Verkiezingsraad zei dat er een hertelling zal plaatsvinden in de provincie Guayas, de thuisbasis van de grootste stad Guayaquil en waar Perez de uitkomst sterk in twijfel had getrokken. Bovendien zal 50% van de stemmen in 16 andere provincies worden beoordeeld.

“Zodra het beoordelingsproces is voltooid, zal de definitieve aankondiging van de resultaten worden gedaan”, zei Atamaint in een persverklaring. “We gaan het verkiezingsproces dat we hebben voorbereid stevig verdedigen met grote welwillendheid, verantwoordelijkheid maar vooral met transparantie.”

Perez en Lasso stemden in met de hertelling tijdens een bijeenkomst met waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten. De verklaring zei niet hoe lang het proces zou duren.

Het officiële aantal stemmen geeft Perez 19,38% van de stemmen en Lasso 19,74%, met nog 147 stembureaus te gaan. Arauz won de eerste ronde met 32,7%.

“We zijn ervan overtuigd dat we nu, met transparantie, veel stemmen zullen terugkrijgen”, zei Perez na de bijeenkomst in de kiesraad. “Het was de strijd waard.” Perez heeft verschillende overheidsinstanties van het Andesland bezocht om manipulatie van de stemresultaten aan de kaak te stellen, terwijl zijn volgelingen wakes hebben gehouden in Quito en Guayaquil.