Home Suriname Bootsman illegale ramp trip vergist zich in zandbank

Bootsman illegale ramp trip vergist zich in zandbank

31
0
bootsman-illegale-ramp-trip-vergist-zich-in-zandbank

foto

Aan de Guyanese kust wordt gezocht naar de derde persoon van de ramp trip vanuit backtrack in Nickerie. (Foto: Newsroom)


De Guyanese kustwacht en politie kammen de kust van het buurland af op zoek naar het lichaam van Sharida Hussein (48). De vrouw ondernam dinsdagavond samen met twee anderen de illegale oversteek vanuit backtrack Nickerie naar Guyana. Intussen zijn de lijken van de twee anderen, een man en een oudere vrouw, geborgen. De lichamen waren aangespoeld op de kuststrook.

Guyanese media melden dat er drie personen in Suriname zijn aangehouden voor verhoor in verband met de illegale oversteek, waarbij de drie waren betrokken. Baboni Harihar (77) en Alvin Joseph hebben de oversteek met de dood bekocht. Hussein is vooralsnog vermist. De bootsman, zijn helper en de taxichauffeur die de mensen heeft vervoerd zijn in Nickerie opgepakt.

Volgens verklaringen van familieleden van de drie passagiers, verlieten de drie de Surinaamse kust omstreeks 19.00 uur en zouden ze over pakweg een uur aan de Guyanese zijde zijn aangekomen. De passagiers namen contact op met familieleden en vertelden hen dat ze waren aangekomen, maar dat het gebied donker was en ze geen idee hadden waar ze waren. Ze zeiden ook dat het vloed werd.

Joseph, die al ruim 20 jaar in Suriname woont, zou de oversteek hebben gedaan om een zieke oom te bezoeken in Guyana. Zijn lichaam werd de volgende ochtend vroeg gevonden met zijn gezicht in het zand. De dochter van Harihar, Sunita Sukra, vertelde dat de bootsman die haar moeder naar Guyana bracht, een neef uit Suriname is. Hij heeft volgens haar toegegeven dat hij zich heeft vergist in de zandbank. Hij dacht dat hij de passagiers aan de kust had gebracht, terwijl het de zandbank was.

Volgens Sukra was haar moeder in december vertrokken om haar kleinkinderen in Suriname te bezoeken. “Ze kwam toen veilig aan en toen ze wilde terugkeren hebben we haar op het hart gedrukt dat ze niet ’s nachts moest reizen.” Ze vertelde dat haar moeder slechtziend was en dat ze haar zus in Suriname had verzocht om haar moeder niet in de avond de reis te laten ondernemen. “Ik weet niet waarom ze hebben besloten om haar in een boot met twee anderen  te zetten om de oversteek te doen.” Ze merkte op dat ze ook geen telefoon heeft gehad dat haar moeder in aantocht was. Dat wist ze pas nadat een familielid vanuit Suriname belde en vroeg of haar moeder veilig was aangekomen. Toen ze ontkennend reageerde, kreeg ze te horen dat ze haar moeder moest gaan zoeken.

De bootsman werd vervolgens gevraagd waar hij de passagiers had afgezet. Hij onthulde dat het op een zandbank was en dat hij niet wist dat het ver van de kust was. Hij vertelde dat hij was teruggekeerd om te controleren, maar dat hij de passagiers niet meer zag.

De jongste zoon van Hussain, Joshua Samaroo (19), vertelde News Room dat hij niet heeft kunnen slapen sinds hij dinsdag rond 19.30 uur een paniekerig telefoontje van zijn moeder kreeg. Hij zei dat zijn moeder in paniek raakte en hem vertelde dat ze in het donker in het water tot haar middel was afgezet en ze geen idee had waar ze was.

“Rond 19.30 uur belde ze me in paniek, het waren een hoop emoties; ze was bang, ze raakte in paniek, ze had het koud. Ze zei dat ze was afgezet op een zandbank en dat het erg donker was  en dat er geen land te zien was en dat het water steeds hoger werd.” Dat was het laatste gesprek dat Samaroo had met zijn moeder die nog steeds wordt vermist.