Home Suriname Starlink niet zaligmakend voor eenieder

Starlink niet zaligmakend voor eenieder

35
0
starlink-niet-zaligmakend-voor-eenieder

foto

Zo moet het Starlink netwerk om de aarde eruit gaan zien. In eerste fase zullen 12.000 satellieten in een baan om de aarde worden gebracht. Uiteindelijk zullen dat er 42.000 worden. (Beeld:Tech Explorist)


Niet iedereen is enthousiast over Starlink dat met een netwerk van 12.000 satellieten om de aarde, elke plek op de planeet van internet wil voorzien. De eerste 1085 satellieten zijn al online. De meeste kritiek komt van concurrenten, astronomen en milieugroepen. Rusland treft maatregelen om te voorkomen dat zijn burgers gebruik gaan maken van het ‘space internet’ dat door het Amerikaans bedrijf wordt aangeboden.

Uiteindelijk moet Starlink, een dochteronderneming van ruimtevaartbedrijf SpaceX, uit 42.000 satellieten bestaan. Astronomen vrezen dat hun zicht op de sterren en andere hemellichamen beperkter zal worden door de Starlink constellatie die nu al voor wat last zorgt. Het licht sterk op aan de avondhemel, storend voor de sterrenkijkers en anderen die de activiteiten in de verre ruimte monitoren (light pollution). Voor anderen is het een ‘waw‘ moment. Zowel professionals als leken hebben deze satellieten voor een rij ufo’s aangezien. Het bedrijf is er toe overgegaan om nu alleen satellieten te lanceren die geen zonlicht reflecteren.  Maar dit is niet genoeg vinden de astronomen.

Milieugroepen maken zich zorgen om de potentiële enorme toename van vervuiling in de ruimte. Vóór Starlink zijn intrede deed waren er al 6.000 satellieten voor verschillende doeleinden in een baan om de aarde. Daarvan zijn ruim 2.400 nog actief. De rest wordt met de kleinere rondzwevende delen van andere ruimtevaartuigen, gerekend tot ‘space junk’. Starlink satellieten zijn in staat om na hun diensttijd van gemiddeld twee jaren, zichzelf van het netwerk te verwijderen en zich te verplaatsen naar de atmosfeer waar zij opbranden. Daarnaast zijn ze in staat om automatisch botsingen met andere objecten in de ruimte te voorkomen.

Oudere en ook nieuwe ondernemingen die plannen hebben om elke plek op aarde van internet te voorzien (global internet), zijn ook niet bepaald ‘happy’ met het project van SpaceX. Telesat uit Canada, Amazone met Project Kuiper en Oneweb uit het Verenigd Koninkrijk die al 110 satellieten in orbit heeft maar voorlopig is gestopt, hebben het nakijken. Starlink is qua satellieten gigantisch groter dan hun voorstellen voor global internet. Amazone tracht via juridische wegen de vaart van Starlink te remmen. Temidden van dit alles en de heftige discussies tussen fans van de ‘high speed space internet’ en critici, breidt SpaceX  in volle vaart zijn Starlink constellatie uit.Regelmatig worden er 60 satellieten per keer gelanceerd voor het Starlink netwerk. (Foto: Extreme Tech)

SpaceX beschikt over raketten die, nadat ze hun pakket hebben afgeleverd in de ruimte, terugkeren naar de aarde. Deze Falcon 9 raketten hebben de kosten van lanceringen drastisch teruggebracht. Hierdoor heeft het bedrijf vanaf mei 2019 zijn enorme voorsprong in ‘global internet’ kunnen opbouwen. De eerste gebruikers zijn enthousiast. Al vanaf de eerste testen worden gemiddelde snelheden tussen de 50mb en 180 mb download geregistreerd. Het kan alleen maar beter en goedkoper worden, volgens analisten.

Niet alle landen zijn enthousiast over deze onderneming, althans Rusland is tot nu toe de enige die het niet geheim houdt. Het land wil wetten introduceren waarmee het burgers en bedrijven kan beboeten die gebruik (zullen) maken van Starlink en elke andere niet Russische satelliet internet provider. Volgens de analist John Byrne is dit om te voorkomen dat Rusland zijn greep verliest op het monitoren van de internetactiviteiten van zijn burgers. Hij stelt dat het voor Rusland gemakkelijker is om de burgerij te beboeten dan Starlink. De overheid heeft geen controle in de ruimte en satelliet internet geeft mede hierdoor de burgers nog meer vrijheid, merkt Byrne op. Rusland is van plan om ook een eigen satelliet constellatie genaamd ‘Sphere‘ op te zetten. China is al bezig met zijn satelliet internet projecten Xingyun en China Star Net.

René Gompers