Home Suriname Ecuador: Verkiezingen naar tweede ronde

Ecuador: Verkiezingen naar tweede ronde

32
0
ecuador:-verkiezingen-naar-tweede-ronde

foto

Andrés Arauz, de leidende kandidaat, vergezelde zijn 106-jarige grootmoeder naar de stembus. (Foto: Reuters)


Econoom Andrés Arauz heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van Ecuador gewonnen met ongeveer 32% van de stemmen. Het is echter niet genoeg voor een regelrechte overwinning, zo blijkt uit voorlopige resultaten. De beslissende ronde staat gepland voor 11 april.Het is op dit moment niet duidelijk wie Arauz in de tweede ronde tegenover zich krijgt, nu er een nek-aan-nekrace is tussen de inheemse leider Yaku Pérez en de conservatieve bankier Guillermo Lasso. Met ongeveer 95% van de stemmen geteld, zitten ze elk op 19,7% van de stemmen.

Verwacht wordt dat het dagen zal duren voordat de volledige resultaten van de verkiezingen van zondag dagen bekend zullen zijn. Het is waarschijnlijk  dat de kandidaten een handmatige hertelling zullen eisen.

Wendingen

Terwijl de 36-jarige Arauz al vroeg in de telling een duidelijke voorsprong had, blijft de race tussen Lasso en  Pérez een zeer spannende.

Het leek er eerst op dat Lasso gereed stond om zich in tweede ronde bij Arauz te voegen, daarna werd hij ingehaald door de inheemse kandidaat – alleen voordat het stemverschil tussen hen afnam tot een gelijkspel in de vroege uren van maandag.

Pérez zei dat hij en zijn volgelingen “een wake” zouden houden buiten het hoofdkantoor van de verkiezingsraad in Quito om stemmanipulatie te voorkomen. “We zijn gekomen … om de wilvan de overgrote meerderheid van de Ecuadoranen  te verdedigen die hoop zien voor verandering,” zei hij.

Lasso, die voor de derde keer presidentskandidaat is, had er ook vertrouwen in de tweede ronde te halen. Hij hield een feestelijke bijeenkomst in zijn machtsbasis Guayaquil, waar aanhangers “Lasso president” scandeerden.

Arauz was ook in een feeststemming en zei dat hij “groot” had gewonnen, hoewel hij niet de 40% van de stemmen had gehaald die hij nodig heeft om in de eerste ronde te winnen.

De uiteindelijke winnaar van de verkiezingen zal de vertrekkende president, de omstreden Lenín Moreno, vervangen.

Kandidaten en beloften

Met de krimpende economie en de verdubbeling van de werkloosheid in de eerste negen maanden van 2020, zeiden veel Ecuadoranen voorafgaand aan de verkiezingen dat ze meer bezig waren met het dagelijkse leven dan met politiek. Het is niet verrassend dat kandidaten zich in hun campagnes concentreerden op het stimuleren van de economie en het helpen van werknemers en de honderdduizenden die hun baan zijn kwijtgeraakt tijdens de coronaviruspandemie.

Arauz beloofde de financiële hulp en de overheidsuitgaven te verhogen om de economische groei nieuw leven in te blazen, en beloofde US$ 1.000 te geven aan een miljoen vrouwelijke gezinshoofden, terwijl hij US$ 3 miljard aan lokale overheden en subsidies en kredieten voor de publieke sector beloofde.

Gezien de toch al hoge schuldenlast van Ecuador en de recessie veroorzaakt door het coronavirus, hebben sommige analisten zich afgevraagd of dergelijke voorstellen haalbaar zijn.

Velen vragen zich ook af hoe Arauz zou omgaan met de relatie van Ecuador met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat bezuinigingsmaatregelen en bezuinigingen had aanbevolen voordat de pandemie toesloeg.

Pérez (51) verraste velen door het hoge percentage stemmen dat hij won. Als dat lukt, zou hij de eerste officiële president zijn in een land waar minder dan 10% van de bevolking zich als inheems identificeert. Hij voerde campagne met de belofte mijnbouwactiviteiten in de hooglanden van het land te verbieden en grenzen te stellen aan nieuwe concessies voor olieproductie. Hij vertelde het tijdschrift Americas Quarterly dat hij “van ecologisch links is dat opkomt voor de rechten van mens en natuur en dat hij de inheemse gemeenschappen begrijpt”.

Guillermo Lasso (65) een bankier die politicus is geworden, heeft gezegd dat hij meer buitenlandse investeringen naar Ecuador zal trekken en de olieproductie zal verhogen. Hij zei dat hij twee miljoen banen zal creëren, een ambitieuze belofte in een land met 17 miljoen inwoners.